Росія має заплатити Pussy Riot €37 тисяч за моральні збитки – Євросуд

Росія має заплатити Pussy Riot €37 тисяч за моральні збитки – Євросуд

Укрінформ
Росія здійснила численні порушення Європейської конвенції щодо учасниць панк-групи Pussy Riot та має відшкодувати їм 37 тисяч євро моральних збитків.

Про це йдеться в рішенні Європейського суду з прав людині у справі "Марія Альохіна та інші проти Росії", яка стосувалась засудження та тюремного ув'язнення трьох членів панк-групи Pussy Riot за спробу проведення однієї з їхніх акцій протесту в соборі в Москві у 2012 році.

"Стосовно моральної шкоди, суд постановив, що Росія повинна заплатити по 16 тисяч євро Альохіній та Толоконніковій та 5 тисяч євро Самуцевич. Також призначено 11 760 євро витрат та видатків", - йдеться у рішенні суду.

У підсумковому документі ЄСПЛ вказано, що мало місце порушення Статті 3 (заборона нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження), зокрема під час перевезення учасниць групи до та із зали суду на слухання їхніх справ, Статті 5 (право на свободу та особисту недоторканність), оскільки в національних судах були надані стереотипні підстави для тримання під вартою протягом 5 місяців, Статті 6 (право на справедливий суд/на юридичну допомогу за власним вибором), зокрема скляна перегородка та сувора охорона не дозволяли учасницям групи спілкуватися з їхніми адвокатами, вони не були заслухані під час одномісячного судового розгляду. Також судді ЄСПЛ визнали порушення Статті 10 (свобода вираження поглядів) через тюремне ув'язнення трьох учасниць групи.

Суд визнав, що реакція на порушення правил поведінки на місці релігійного богослужіння "може бути виправданою". Однак він визнав, що винесення вироку про ув'язнення за те, що учасниці перфомансу "були яскраво одягнені, махали руками, ногами та використовували жорсткі формулювання", було надзвичайно суворим.

Заборона на доступ до відео виступу групи в інтернеті була також порушенням Статті 10, визнав ЄСПЛ. "Національні суди не обгрунтували, чому ця заборона була необхідна. Вони лише схвалили загальні висновки лінгвістичного експертного звіту без власного аналізу", - вказано в документі.

Читайте також: Чотирьом учасникам Pussy Riot дали по 15 діб за акцію у фіналі ЧС-2018

Як відомо, у 2012 році п'ять учасниць панк-групи Pussy Riot в масках, біля вівтаря в храмі Христа Спасителя в Москві провели "панк-молебень" проти президента РФ Володимира Путіна. Троє учасниць групи Надія Толоконнікова, Марія Альохіна та Катерина Самуцевич були арештовані, незважаючи на протест громадськості. Їх засудили до двох років позбавлення волі в колонії загального режиму, пізніше термін Самуцевич замінили на умовний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-