Сейм планує заслухати Туска у справі фінансової піраміди Amber Gold

Сейм планує заслухати Туска у справі фінансової піраміди Amber Gold

Укрінформ
Слідча комісія Сейму Польщі має намір заслухати у вересні Президента Євроради Дональда Туска у справі функціонування у Польщі упродовж декількох років фінансової піраміди Amber Gold.

Про це повідомила голова слідчої комісії, депутат правлячої партії PiS Малгожата Вассерманн, інформує Wprost.pl

“Наступного тижня під час засідання комісії визначатимемо термін заслуховування Дональда Туска. Думаю, що це буде у другій половині вересня”,- повідомила Вассерманн. 

Раніше депутат PiS у коментарі польським ЗМІ не виключила, що Туску може бути офіційно висунуто звинувачення у справі Amber Gold.

Amber Gold - фінансова піраміда, яка функціонувала у Польщі в 2009-2012 роках. Компанія займалася фінансовими операціями, не маючи на це дозволу Комісії фінансового нагляду країни. Компанія таким чином обдурила 11 тис. вкладників. У 2012 році власника компанії та його дружину було заарештовано. Представники чинної влади вважають, що існування цієї піраміди впродовж трьох років було б неможливим без сприяння попередньої владної коаліції, зокрема екс-глави уряду Дональда Туска.

Упродовж нетривалого часу в одній з компаній, яка належала Amber Gold, нетривалий час працював син Туска Міхал. Під час заслуховування раніше на цій комісії Міхал Туск заперечив, що у той час знав щось про злочинну діяльність Amber Gold.

Читайте також: Туск готовий боротися з Качинським за посаду президента Польщі

Чинний президент Євроради Дональд Туск упродовж останнього часу вже декілька разів викликався на допит до польської прокуратури в якості свідка у кількох справах. У квітні та серпні минулого року його допитували у справах про співпрацю польської Служби військової контррозвідки із ФСБ Росії, а також у справі щодо неналежного проведення польською стороною судмедекспертизи жертв Смоленської катастрофи. Туск тоді не приховував що ці виклики до прокуратури мають ознаки політичного переслідування з боку партії влади Ярослава Качинського.

Напередодні Туск заявив, що він готовий поборотися за президентську посаду в Польщі в 2020 році, якщо його суперником стане Качинський.

Останні соцопитування в Польщі показують, що Туск, який залишив польську політику в 2014 році, переїхавши до Брюсселя, має непогані шанси бути обраним президентом Польщі. Він перестане виконувати повноваження президента Євроради в 2019 році. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-