Венеціанська комісія: В Румунії підриваються основи незалежного правосуддя

Венеціанська комісія: В Румунії підриваються основи незалежного правосуддя

Укрінформ
Експерти Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія) вважають, що ухвалені парламентом Румунії законодавчі поправки можуть підірвати основи незалежності правової системи.

Такими є попередні підсумки експертизи внесених в румунське законодавство поправок, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Окремі аспекти представлених до розгляду комісією трьох законодавчих актів дозволяють стверджувати, що вони можуть підірвати не тільки основи незалежного правосуддя, а й довіру громадян до судової системи Румунії», - йдеться в оприлюдненому звіті Венеціанської комісії.

Читайте також: Румунія збільшить свою присутність у Афганістані

Зокрема, експерти рекомендують румунським законодавцям переглянути частину затверджених вже поправок, повернувши президенту та Вищій Раді магістратури право призначати і звільняти прокурорів, що дозволить не порушувати один з головних принципів функціонування незалежного правосуддя.

Читайте також: Топ-менеджера російської "Інтер РАО" підозрюють у співпраці з розвідкою Молдови

Раніше правляча в Румунії коаліція ухвалила поправки, згідно з якими президент і Вища Рада магістратури були позбавлені права призначати і звільняти прокурорів.

Президент Румунії Клаус Йоганніс розкритикував поправки, скерувавши їх на експертизу до Венеціанської комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-