Хуан Фернандо Крісто, екс-міністр внутрішніх справ Колумбії
Дуже важко проводити пряму паралель між колумбійським конфліктом та війною на сході України
09.07.2018 17:26

Днями екс-міністр внутрішніх справ Колумбії Хуан Фернандо Крісто долучився до Четвертої Національної платформи "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію", що проходила у Києві.

Під час заході Крісто розповів історію розвитку конфлікту між збройними формуваннями та урядом Колумбії, що тривав понад 50 років.

Перебуваючи в уряді Колумбії, Крісто присвятив увагу питанню допомоги жертвам воєнного конфлікту в Колумбії, за час сенаторства розробив проект закону "Про репарації жертвам воєнного конфлікту та реституцію земель". 

На посаді міністра відгравав ключову роль у Гаванському мирному процесі, працював над імплементацією мирної угоди і впровадженням необхідних правових реформ. 

Про відмінності конфліктів у різних країнах, перехідне правосуддя та судові справи постраждалих громадян проти уряду - читайте у бліц-інтерв'ю для Укрінформу. 

- З досвіду роботи над імплементацією мирної угоди можна проводити паралелі між ситуацією зі збройними формуваннями та урядом в Колумбії та війною на сході України?

- Це різні конфлікти. А значить, рішення мають бути різні. Колумбійський конфлікт вже тривав досить довго і давно назрівало вирішення, було більше 7 мільйонів жертв, постраждалих. Жоден конфлікт в світі не схожий на інший, це абсолютно, стовідсотково. Чого я хотів досягнути тут, в Україні - просто передати частину досвіду, яка може бути корисною для вашої країни. Але, безумовно, дуже важко проводити пряму паралель.

 - Які найбільші проблеми виникли  в Колумбії з впровадженням перехідного правосуддя?

- Поки що  не виникло жодних серйозних проблем, імплементація лише почалась кілька місяців тому, і я вважаю,що імплементація цього правосуддя буде дуже корисною для загального умиротворення всіх колумбійців.

Чимало звернень від українців, які постраждали внаслідок збройних конфліктів, є до міжнародних інституцій, зокрема, до Європейського суду з прав людини. І відповідачем у цих справах є держава Україна. Чи були подібні випадки в Колумбії?

- Безумовно. Було дуже багато заяв про порушення прав людини в Колумбії, в тому числі на порушення з боку уряду. Зараз, наприклад, всеамериканський суд розглядає одну з таких скарг.

Довідково:

Конфлікт у Колумбії - один із найтриваліших у світі (1964 - 2016 рр.).

У протистоянні влади з бойовиками партизанського руху ФАРК загинуло 260 тис. осіб.

У лютому-серпні 2012 року колумбійський уряд і ФАРК обмінювались поглядами на конфлікт та створення передумов для запуску мирних переговорів. Було підписано Загальну угоду про припинення конфлікту та формування сталого і тривалого миру.

У жовтні того ж року в Осло (Норвегія) розпочав роботу "Стіл обговорень", але мирні переговори перемістилися до Гавани (Куба), де вони тривали 4 роки до серпня 2016 року. Впродовж чотирьох років сторони послідовно узгодили та підписали програму розвитку сільської місцевості, а також розділи стосовно політичної участі, вирішення проблеми обігу наркотиків, прав постраждалих та правосуддя перехідного періоду й завершення конфлікту.

Переговорний етап закінчився 26 вересня 2016 року, коли в Гавані мирну угоду підписали президент Хуан Мануель Сантос і командувач ФАРК Родріго Лондоньо.

Олександра Жаркова, КИЇВ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-