Президент ФРН взяв участь у відкритті меморіалу жертвам нацизму в Білорусі

Президент ФРН взяв участь у відкритті меморіалу жертвам нацизму в Білорусі

Укрінформ
Президенти ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр, Австрії Александер Ван дер Беллен, а також їх білоруський колега Олександр Лукашенко і голова Сенату Чехії Мілан Штех взяли участь у відкритті меморіалу жертвам нацизму поблизу Мінська.

Спорудження меморіалу частково профінансував МЗС ФРН, повідомляється на сайті відомства.

«Сьогодні відповідальність полягає в тому, щоб зберегти пам'ять про те, що тут сталося. Запевняю вас, ми будемо захищати цю відповідальність також і від тих, хто каже, що вона буде компенсована з плином часу», - заявив Штайнмайер.

Читайте також: Меркель запевнила у прихильності курсу на підвищення оборонних витрат

Він підкреслив, що не можна забувати, що це була війна на винищення, яка переслідувала за мету знищення СРСР і людей, які там жили. Він також подякував білорусам за їх готовність до примирення.

Штайнамайер очолював МЗС ФРН, коли міністерство у 2013 році прийняло рішення фінансово взяти участь у спорудженні меморіалу. Було надано 500 тис. євро, крім того, надійшли ще пожертви від німецького товариства догляду за військовими могилами, з шести німецьких міст, з яких євреїв депортували у мінське гетто, а потім в Малий Тростянець.

Читайте також: Nord Stream 2: Берлін спростував повідомлення про обіцянку США не вводити санкції

В цьому місці в роки Другої світової війни знаходився найбільший концентраційний табір на території СРСР, в якому було знищено більш як 200 тис людей, переважно євреїв. За кількістю жертв він посідав четверте місце після таких нацистських таборів смерті в Європі, як Освенцім, Майданек і Треблінка.

Раніше Німеччина перерахувала 400 тис євро для увічнення пам'яті розстріляних в'язнів у містечку Шарковка і в урочищі Благовщина, які входили в комплекс Тростенца.

Штайнмайер став першим президентом ФРН, який відвідав Білорусь з офіційним візитом.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-