Загроза для верховенства права в Польщі зберігається - Єврокомісія

Загроза для верховенства права в Польщі зберігається - Єврокомісія

Укрінформ
У Польщі все ще зберігається загроза для верховенства права. Єврокомісія очікує на подальші зміни в польському законодавстві щодо функціонування системи судочинства.

Про це після заслуховування позиції Польщі на Раді ЄС із загальних питань в Люксембурзі заявив під час прес-конференції віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“У Польщі все ще існує системна загроза для верховенства права. Польща повинна зробити наступні кроки, аби Єврокомісія могла сказати, що загроза зникла”,- заявив Тіммерманс.

Він зазначив, що польський уряд поки що не задекларував готовність до подальших змін в системі судочинства.

Тіммерманс підкреслив, що для Єврокомісії надзвичайно чутливим є питання щодо закону про Верховний суд Польщі.

Читайте також: Моравецький хоче змінити скандальний закон про Інститут нацпам'яті вже сьогодні

Як повідомила на спільній прес-конференції з Тіммермансом глава МЗС Болгарського головування в ЄС Єкатерина Захарієва, питання верховенства права у Польщі та подальші дії щодо Польщі в рамках 7-ї статті Угоди ЄС буде розглянуто на наступній зустрічі міністрів з європейських питань в рамках роботи Ради ЄС.

Заступник глави МЗС Польщі Конрад Шиманський повідомив, що зустріч відбулася в нормальній атмосфері, а польська сторона відповіла на всі питання, які цікавили європейських колег. Він висловив переконання, що Польща наблизилася до завершення суперечки з Єврокомісією з цього питання.

Як повідомлялося, Єврокомісія у грудні вирішила застосувати 7-му статтю договору ЄС проти Польщі та дала Варшаві три місяці на реалізацію рекомендацій щодо поліпшення ситуації з верховенством права. У комісії викликали застереження зміни у системі судочинства й ухвалення Польщею законів у цій сфері. Йдеться про раніше ухвалені закони про Конституційний суд та суди загальної юрисдикції, а також закони про Верховний суд та Національну раду судочинства. У квітні польський парламент вніс зміни до законів про судочинство. Проте у травні Тіммерманс заявив, що Єврокомісія усе ще має побоювання щодо стану верховенства права в Польщі, а тому наразі не знімає з порядку денного застосування щодо Варшави 7-ї статті договору ЄС.

Польща хоче якнайшвидше вирішити спір із Єврокомісією, аби це не впливало на переговори щодо виділення Варшаві коштів у новій бюджетній перспективі ЄС на 2021-2027 роки.

Фото: www.themalaysianinsider.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-