Моравецький хоче змінити скандальний закон про Інститут нацпам'яті вже сьогодні

Моравецький хоче змінити скандальний закон про Інститут нацпам'яті вже сьогодні

Укрінформ
Глава польського уряду Матеуш Моравецький ініціює внесення змін до закону про Інститут національної пам'яті (ІНП) Польщі на сьогоднішньому позачерговому засіданні польського Сейму.

Про це в середу вранці в ефірі Польського радіо заявив голова канцелярії прем'єр-міністра Польщі Міхал Дворчик. 

"Сьогодні вранці прем'єр Матеуш Моравецький звернувся до маршалка Сейму з проханням додати до порядку денного засідання (парламенту) пункт, що стосується змін до закону про ІНП. Ми хочемо внести зміни, що стосуються відмови від частини січневих змін закону про ІНП",- повідомив Дворчик.

Він додав, що уряд хоче "відмовитися від положень про кримінальне переслідування, що відвертає увагу від цілей, які передбачалися цими змінами".

Дворчик нагадав, що метою змін до закону про ІНП Польщі у січні був "захист доброго імені Польщі й історичної правди".

Водночас, голова канцелярії прем'єра Польщі зауважив, що в ІНП залишатимуться "ефективні цивільно-правні інструменти, які дають змогу боротися з історичною брехнею".

Читайте також: Розкопки у Грушовичах: польська сторона стверджує, що поховань бійців УПА немає

Як повідомлялося, закон про ІНП Польщі набув чинності 1 березня. Ним передбачається, зокрема, покарання штрафом і тюремним ув'язненням до трьох років осіб, у тому числі іноземців, які звинувачуватимуть Польщу і польський народ у злочинах нацистів у роки Другої світової війни. Ця поправка викликала різку критику в Ізраїлі та США. Також закон передбачає кримінальне переслідування за заперечення “злочинів українських націоналістів” проти громадян Польщі в період з 1925 по 1950 роки. Ця поправка викликала негативну реакцію в Україні. Дуда попросив Конституційний суд РП вивчити конституційність у тому числі й "української" поправки.

Закон зараз перебуває на розгляді КС Польщі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-