Переговори про вступ Туреччини до ЄС призупинені

Переговори про вступ Туреччини до ЄС призупинені

Укрінформ
Переговори про вступ Туреччини до складу Євросоюзу призупинені, але через операції з біженцям вона залишається в статусі кандидата на вступ.

Про це йдеться в підсумковій заяві Ради ЄС, оприлюдненій у вівторок, 26 червня, в Люксембурзі, передає DW.

Крім того, припиняється робота зі зміцнення митного союзу між Анкарою та Брюсселем.

Як зазначає агентство, міністерська заява була зроблена через два дні після перемоги турецького президента Реджепа Тайіпа Ердогана, який заручився підтримкою 52,5 відсотка голосів виборців, на виборах глави держави.

Захід критикує, насамперед, відхід від верховенства закону в країні, ситуацію з правами людини і свободою вираження думок, переслідування журналістів, правозахисників та науковців.

Незважаючи на жорсткі звинувачення на адресу Анкари, вимоги Австрії про офіційне припинення переговорів про вступ Туреччини в Євросоюз не знайшли підтримки. У цьому зв'язку в підсумкову заяву увійшло лише формулювання про те, що прогрес може бути досягнутий лише після істотних змін у політиці турецького керівництва. Переговори фактично зайшли у глухий кут, наголошується в документі.

Читайте також: Головний опонент Ердогана визнав поразку на президентських виборах

Одна з причин, через яку за Анкарою поки зберігається статус кандидата на вступ, - це укладена з нею Євросоюзом угода стосовно біженців. Згідно з досягнутими домовленостями, ЄС вже виплатив Туреччині три з обіцяних шести мільярдів євро. Кошти серед іншого повинні використовуватися на будівництво шкіл і лікарень в Туреччині. Однак із 26 узгоджених проектів реалізовано менше половини, а деякі ще не розпочаті. У цілому країна прийняла у себе майже 3,6 млн біженців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-