Канада засудила розправу над демонстрантами у Нікарагуа

Канада засудила розправу над демонстрантами у Нікарагуа

Укрінформ
Канада дуже занепокоєна через ситуацію в Нікарагуа, де урядові структури намагаються придушити акції протесту, в тому числі шляхом залякування та вбивства активістів.

Про це заявила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Канада все більше занепокоєна через кризу у Нікарагуа. Цей всенародний громадянський конфлікт має жахливий вплив на громадян Нікарагуа. Зараз він становить серйозну загрозу безпеці регіону”, - сказала Фріланд.

Вона засудила вбивства неозброєних протестувальників урядовими безпековими службами та парамілітарними угрупованнями. “Ці сили щоденно залякують цивільне населення. Неприйнятною є відверта відсутність справедливості та підзвітності за їх злочини. Виконавці цих дій мають бути притягнені до відповідальності”, - зазначила глава МЗС Канади.

З огляду на це Фріланд закликала уряд Нікарагуа “захистити право своїх громадян на безпечний та мирний протест”. “Права людини та демократичні права повинні поважатися”, - наголосила вона.

Читайте також: Протести у Нікарагуа: на мітингах проти президента загинули 212 осіб

Міністр додала, що Канада повністю підтримує розслідування спалахів насильства незалежною групою експертів.

Як повідомляв Укрінформ, у Нікарагуа під час протестів проти президента країни Даніеля Ортеги кількість жертв зросла до 212 осіб.

18 квітня Нікарагуа накрила нова хвиля масових протестів через наміри уряду реформувати систему соціального забезпечення. Вона передбачала підвищення ставки відрахувань на соціальне страхування до 22,5 відсотка для близько 700 тисяч працівників. Ескалація насильства охопила столицю країни Манагуа та інші міста.

Нинішня хвиля протестів стала наймасштабнішою за 11 років президентства  Ортеги. Протести змусили його відкликати реформу, звільнити заарештованих, послабити тиск на ЗМІ та закликати демонстрантів до політичного діалогу. Попри поступки влади протестувальники виступили проти репресій та закликають до перевиборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-