У Польщі тривають суперечки навколо дати референдуму

У Польщі тривають суперечки навколо дати референдуму

Укрінформ
Польські політики на найвищому рівні сперечаються щодо дати національного референдуму з питань змін до конституції, яке торік запропонував провести президент Анджей Дуда.

Глава польської держави хоче, аби референдум відбувся 10-11 листопада під час святкування дня незалежності Польщі, а лідери правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) наполягають, що краще буде поєднати референдум з виборами до Європарламенту весною 2019 року, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

За результатом зустрічі міністра канцелярії президента РП Павела Мухи і маршалка Сенату РП з приводу референдуму сторони не змінили своїх бачень з цього приводу.

Представник канцелярії президента РП зазначив, що Дуда не змінив своєї позиції, висловленої під час святкування дня польської конституції 3 травня, і має намір підписати розпорядження щодо проведення національного референдуму 10-11 листопада.

Маршалок Сенату Станіслав Карчевський та лідер фракції PiS у Сеймі РП Ришард Терлецький наголошують, що поєднання свята незалежності з референдумом не є найкращим рішенням, оскільки це значно знизить явку осіб, які можуть взяти участь у плебісциті. На переконання ключових політиків PiS, покращити явку можна було б за рахунок поєднання референдуму з виборами до Європарламенту.

На минулому тижні у Варшаві представлено перелік з 15-ти питань, які Дуда хотів би винести на референдум. Після застережень з боку політиків PiS, що питань є занадто багато, у канцелярії президента погодилися зменшити їх кількість до не більше ніж 10-ти.

Серед питань, які президент Польщі хоче винести на референдум, зокрема, щодо згоди на прийняття нової конституції країни, закріплення в конституції охорони права на пенсію для жінок з 60-ти років і чоловіків з 65-ти років, закріплення в конституції членства Польщі в ЄС та НАТО.

Читайте також: Польща і Британія виступають за “відкриті двері” до НАТО для східних сусідів

Ряд опозиційних партій у Польщі називають пропозицію президента щодо проведення референдуму “демагогією”, а сам плебісцит непотрібним і наголосили, що закликатимуть своїх виборців бойкотувати цей плебісцит.

Востаннє референдум у Польщі проводився восени 2015 року. Тоді на плебісцит було винесено три питання: про запровадження одномандатних округів у виборах до Сейму, ставлення до фінансування партій з бюджету країни, а також щодо трактування положень податкового законодавства на користь платника податків. З огляду на дуже низьку явку на референдумі (7,8%), що був найнижчим показником в Європі після 1945 року, його результати визнані такими, які не потрібно брати до уваги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-