Сенат США блокує поставки в Туреччину надсучасних F-35 через її взаємодію з РФ

Сенат США блокує поставки в Туреччину надсучасних F-35 через її взаємодію з РФ

Укрінформ
Сенатори від Демократичної і Республіканської партій внесли поправку до законопроекту про фінансування зарубіжних операцій США, що блокує поставки бойових літаків F-35 до Туреччини, яка досі не відмовилась від закупівлі російських систем ППО С-400.

Про це повідомив у четвер американський центральний телеканал CNN.

"Двопартійна група законодавців внесла поправку до законопроекту про асигнування Державного департаменту та зарубіжних операцій, яка забороняє використання в рамках програм Держдепу, операцій за кордоном та пов'язаних з ними коштів для "передачі або сприяння передачі літаків F-35 до Туреччини", допоки держсекретар не доповість, що Туреччина відмовляється від придбання російських систем ППО С-400", - зазначає телеканал.

Читайте також: Туреччина отримає американські винищувачі попри незгоду Конгресу

Таким чином, сенатори намагаються завадити Анкарі отримати сучасні літаки-невидимки на тлі погіршення американсько-турецьких відносин, а також побоювань щодо витоку секретних характеристик бойового літака. Таку позицію поділяє також міністерство оборони США.

За словами високопоставленого представника Пентагону, стурбованість полягає в тому, що російські системи С-400, особливо якщо вони будуть підключені до інтегрованої системи ППО Туреччини, зможуть зібрати технічні дані про бойові можливості F-35. Ця інформація може потрапити в руки росіян через навмисні або ненавмисні дії, де її можуть використати для нових бойових розробок.

Американські бойові літаки F-35 виробництва компанії Lockheed Martin вважаються надсучасними малопомітними винищувачами-бомбардувальниками п'ятого покоління. За повідомленнями ЗМІ, Туреччина вже почала отримувати перші бойові зразки таких літаків.

Фото: CNN

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-