Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Те, що зараз відбувається з українськими в‘язнями – це пекло

Те, що зараз відбувається з українськими в‘язнями – це пекло

Блоги
Укрінформ
Хотілося б, щоб тема бранців Кремля стала темою передовиць усіх світових медіа в дні чемпіонату світу з футболу в РФ

Підтримую звернення своєї колеги Людмили Денісової до керівника російського бюро МКЧХ з проханням НЕГАЙНО відвідати українців – політв‘язнів Кремля. РФ ратифікувала Женевські конвенції і має дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права. МКЧХ в РФ має мандат на відвідання тюрем. В умовах, коли до українців не допускають омбудсмена, консулів, родичів, коли нам навіть не дають інформацію – чи живі вони, й не дають можливості телефонного чи скайп-зв‘язку, МКЧХ має використати всі свої можливості, аби пересвідчитися в тому, в яких умовах утримують в‘язнів і в якому вони стані. 

Взагалі, те, що зараз відбувається з українськими в‘язнями – це пекло. Дякуємо NYT, що присвятили статтю О. Сенцову, й хотілося б, аби тема бранців Кремля стала темою передовиць всіх світових медіа в дні чемпіонату світу з футболу, що проходить в РФ. Оле-, оле-, оле – Олег! І всі інші бранці мають бути на волі!

*  *  *

У вівторок, напередодні візиту Генсека РЄ Т.Янгланда в Москву ми з Володимиром Ар'євим звернулися до нього з листом – вимогою: підняти в РФ питання негайного звільнення українських політв‘язнів. Якщо Янгланд готовий звернутися до В.Путіна з проханням про звільнення О.Сенцова і інших бранців Кремля – він повинен негайно звернутися й добиватися їх звільнення з гуманітарних причин. 

Р.S. Усвідомлюю, що питання звільнення політв‘язнів любитель Кремля Т.Янгланд може прив‘язати до обіцянки повернути РФ до ПАРЄ без виконання Росією резолюцій Асамблеії щодо виконання мінських угод і деокупації Криму й Донбасу. Наголошую, що негайне звільнення заручників – це лише одна з вимог до РФ і лише один із пунктів мінських угод, де також ідеться про припинення вогню, виведення іноземної зброї й техніки і тд. Й санкції проти Росії, що вбиває Олега, воює на Донбасі, мучить українців у тюрмах, руйнує Донбас, вкрала Крим, мають тривати до повної деокупації вкрадених територій. 

А заручників треба звільняти негайно. І це обов‘язок Генсека РЄ – вимагати від президента РФ, країни-члена РЄ, дотримання міжнародного гуманітарного права й звільнення всіх незаконно утримуваних українців. Чекаємо офіційного звернення Янгланда до Путіна з вимогою звільнити заручників і політв‘язнів. І Олега, і всіх інших у тюрмах РФ і на окупованих територіях.

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-