Чому ІДІЛ та «Хізбалла» не приїхали на футбол до Росії?

Чому ІДІЛ та «Хізбалла» не приїхали на футбол до Росії?

Укрінформ
Які акценти світових ЗМІ у висвітленні російського ЧС із футболу

На жаль, чимало зарубіжних ЗМІ, висвітлюючи Чемпіонат світу з футболу в Росії, не згадали про голодування Олега Сенцова, російську агресію проти України й війну в Сирії. Зокрема, майже немає цих тем в останні дні в британських і нідерландських онлайн-ЗМІ. Медіа країн Балтії переважно лише констатують події в рамках ЧМ-2018, уникаючи політичних коментарів. Але досить багато й тих, хто не мовчить.

ПОЛЬЩА

Польське видання Gazeta Wyborcza на своїй інтернет-сторінці пише, що футбольне свято єднає всіх, але складно забути про контекст проведення цієї події в Росії. 

“Футболістів приймає диктатура, яка напала на Україну і все ще веде війну з сусідами, приховано отруює своїх громадян за кордоном, наколює своїх спортсменів (допінг) за підтримки спецслужб у промислових масштабах, а після Євро-2016 відкрито висловлює гордість з російських хуліганів, через яких горіли французькі вулиці”, – підкреслює автор на шпальтах видання. Він зауважує, що Росії чемпіонат подарувала FIFA, яка сама є синонімом корупції й яка вже п'ять років підписує спонсорські угоди виключно з державними компаніями з Росії, Катару, Китаю та Єгипту. За його словами, з обмеженнями в Росії він зіткнувся відразу після приїзду до РФ, коли хотів зайти на інтернет-сторінку опозиціонера Гаррі Каспарова, де зібрано приклади “потьомкінських” сіл на час проведення ЧС-2018, але побачив, що сторінку заблоковано “рішенням державної влади”.

“Це мій перший контакт із цензурою інтернету з часу від Олімпійських Ігор у Пекіні в 2008 році”, – констатував автор. 

Rzeczpospolita наголошує, що чемпіонат світу з футболу в РФ мав бути нагодою, щоб перервати ізоляцію Росії, але цього поки не вдалося зробити. Газета підкреслює, що російські політологи називають список осіб, які приїхали на відкриття чемпіонату, – “смішним до непристойності”. Серед 17-и лідерів країн, які вирішили приїхати до Москви на відкриття чемпіонату, є керівники невизнаних у світі Абхазії та Південної Осетії, президенти пострадянських країн Центральної Азії, проросійські президенти Білорусі та Молдови, президенти трьох далеких латиноамериканських країн, чи формальний лідер Північної Кореї Кім Йонг Нам. Як звертає увагу часопис, Росію підвели навіть союзники по організації БРІКС – Бразилія, Іран, Китай і Південна Африка. 

“Путін зіткнувся з опором Заходу, найкращим прикладом якого є поява голландських поштових марок (на них футболіст “збиває” літак, що символізує збиття росіянами пасажирського Боїнга над Україною)”, – цитує видання російського політолога Міхаїла Крутіхіна. 

За його словами, Путін зараз готовий радо зустрічатися з будь-ким, хто приїде до Москви. Російська пропаганда це представить як перемогу і свідчення того, що з Росією рахуються на міжнародній арені. 

Політолог Вадим Дубнов висловив думку, що факт бойкоту більшістю світових лідерів чемпіонату є неприємним для президента Росії Володимира Путіна, але він вже звик до цього. 

Видання пише, що у зв'язку з фактичним бойкотом світовими лідерами чемпіонату в Росії у Москві кружляє жарт: Запрошені на відкриття чемпіонату лідери ІДІЛ та “Хізбалла” відмовилися приїхати до Росії, оскільки визнали, що надзвичайно високою є терористична загроза. 

Видання Polityka пише, що FIFA хоче, аби кожен наступний чемпіонат був ще багатшим і яскравішим, а оскільки демократичні країни мусять звітувати платникам податків про кожну витрачену копійку, то світова футбольна федерація усе більше звертає увагу на недемократичні країни, які не рахують грошей і готові викласти мільярди. “Як правило, це – недемократичні країни, які таким чином хочуть підлатати свою репутацію як на зовнішній, так і внутрішній аренах”, – зазначає автор статті

Він підкреслює: 14 червня було першим днем футбольного чемпіонату й одночасно 32-м днем голодування режисера Олега Сенцова – українського режисера, якого засуджено на 20 років таборів. “Чому українець сидить в російському таборі? Тому що Путін, який під аплодисменти діячів FIFA справно відділяє спорт від політики, відділив в 2014 році Крим від України, а Сенцова, який проживав у Сімферополі, визнав громадянином Росії”, – звертає увагу автор статті.

Він наголошує, що попри відповідні заяви, FIFA сама не відділяє спорт від політики, “підтримуючи особу, яка тримає у концтаборах своїх політичних супротивників, і яка розпочала декілька воєн, зокрема й триваючу нині в Україні”.

НІМЕЧЧИНА

Німецькі політики, принаймні, значна більшість із них, здається, дуже намагаються уникнути коментарів щодо Чемпіонату з футболу в Росії. З одного боку, щоби не псувати зайвий раз відносини з Москвою, з якою, попри все, намагаються налагодити діалог “заради вирішення актуальних питань”, з іншого – щоби не виглядати в уявленні світової спільноти такими, які закривають очі на злочини РФ, її нехтування міжнародним правом та правами власних громадян. Щоби якось поєднати абсолютно різні настрої, лунають трохи соромливі заклики “використати чемпіонат для того, щоби говорити з російським суспільством”... Власне й рішення їхати чи не їхати керівники ще не прийняли. Точно визначився з поїздкою очільник Міністерства внутрішніх справ Хорст Зеегофер (давній приятель Путіна), інші будуть дивитися на перебіг змагань, і якщо збірна ФРН проб'ється у фінал, скоріше за все, – бажання подивитися гру безпосередньо на стадіоні для деяких політиків перевищить “моральні” міркування. 

Але багато провідних ЗМІ країни висловлюються більш жорстко та критично. 

“Спорт є важливою частиною політики Путіна, відволікання від конфліктів та воєн”, – пише, зокрема, найрейтинговіший журнал Spiegel. “В умовах футбольної суєти конфлікти та війни Росії будуть далеко: анексія Криму, яку Захід вважає порушенням міжнародного права; війна на Сході України, де російські бойовики на Донбасі підтримують сепаратистів, а цивільні гинуть; 298 загиблих у літаку MH17, збитому над Донбасом російською ракетою "Бук", по кому родичі загиблих і досі вимагають від Москви пояснень; війна в Сирії, де російська армія підтримує диктатора Башара аль-Асада, який використовував отруйний газ проти мирних жителів; все нові й нові заяви російських послів і міністрів, які заперечують будь-який зв'язок з отрутою колишнього подвійного агента Скрипаля...”, – перераховує видання. Додає до цього переліку згадування про ситуацію з правами людини в самій Росії, яка поступово погіршувалася під час правління Путіна.

Газета Die Welt дивиться на чемпіонат через призму проблеми з політв'язнем Олегом Сенцовим. «На Чемпіонаті світу Володимир Путін хоче показати свою країну в кращому вигляді. Затриманий режисер Олег Сенцов ризикує через голодування своїм життям, щоби нагадати світу про злочини Росії в Криму та Східній України”, – пише видання. Воно зазначає, що коли Володимир Путін відкриє Чемпіонат світу, “він відсвяткує переворот: незважаючи на критику та заклики до бойкоту, у Москві все йде за планом – світ є гостем у Росії, майже так, якби це була нормальна країна, а не стійкий порушник європейського повоєнного порядку”. Газета помічає, що в останні дні на Заході не дуже охоче говорять про анексію Путіним Криму та його війні на сході України, бо багато хто вважає, що спорт повинен бути вище політики. Але є людина, яка суперечить Путіну й ставить своє життя на кін, щоби довести свою точку зору: на момент відкриття чемпіонату Сенцов голодував 31 день. “Якщо російські в'язничні адміністрації не вдадуться до примусового годування, активіст може померти ще до фіналу ЧС”, – б'є на сполох видання, яке розповідає у своїй статті про історію режисера. Автор пише, що “у найближчі кілька тижнів стане зрозумілим, чи дійсно Путін хоче прийняти смерть Сенцова, коли весь світ дивиться на Росію”.

Тижнева газета Tagesspiegel проводить паралелі між ЧМ-2018 та Олімпіадою-1980. “Як і в 1980 році, перед початком Олімпійських ігор у Москві, світ сперечається про те, чи повинні вони відзначати свято миру, незважаючи на те, що господар не так далеко кидає бомби. Тоді вони падали в Афганістані, цього разу мова йде про війну в Сирії й на сході України, про анексію Криму і вбивства журналістів, які критикують систему”, – пише автор і нагадує про іншу Олімпіаду, 2014 року в Сочі, яка залишилася в пам'яті багатьох через систему допінгу та анексію Криму. “Росія 2018 – це політичний турнір. Сигнал до світу, що Володимир Путін хоче... використати цей другий шанс, щоб представити свою країну позитивно... І, звичайно, це завжди про Путіна, Путіна, Путіна”, – йдеться у статті. 

Frankfurter Neue Presse робить акцент на проблемах з FIFA, яка не дуже ретельна у виборі господарів чемпіонатів. “Передусім, є дискомфорт щодо надання права на проведення Чемпіонату світу Росії. Причин більш ніж достатньо: непрозорий вибір господаря, анексія Криму, війна на сході України, отруєння в Лондоні, спроби дестабілізувати західні країни, експлуатація робочих на стадіонах”, – перелічує газета лише деякі з критичних зауважень. Видання не дивується реакції, коли британці та ісландці не хочуть відправляти в Росію членів уряду, інші іноземні політики та глави держав оголосили про небажання їхати, Європарламент приймає резолюцію із закликом до дипломатичного бойкоту Чемпіонату світу з футболу. Міжнародний футбольний керівний орган – FIFA – організація з корумпованими, частково мафіозними структурами поряд із сумнівним президентом, який не має жодних застережень щодо авторитарних режимів, а цікавиться лише грошима, – обвинувачує газета. “Великий бізнес вбиває моральний дух”, – стверджує автор.

БЕЛЬГІЯ

Європа має багато інших причин подивитися на Росію, ніж кубок світу з футболу. Про це пише для популярного брюссельського видання EU Observer голова шведського представництва від Європейської народної партії у Європарламенті Гуннар Хокмарк.  

«З початком Кубку світу ФІФА вся увага зосереджена на Росії. Однак, є багато інших причин для Європи подивитися на РФ», – зауважує шведський парламентарій. Серед таких він нагадує про пряму війну, розв’язану Кремлем проти європейських країн, а також приховані операції із впливу, що повинні викликати занепокоєння лідерів Європи. «Режим Путіна винищив демократію і верховенство права в Росії. Ми спостерігаємо багато справ, коли режим ув’язнив або вбив політичних опонентів і журналістів», – констатує актор публікації. Серед конкретних прикладів Хокмарк згадує голодування політичного в’язня Олега Сенцова. «Шлях для покращення відносин – це не поступки агресивній Росії. Але лише, коли Росія припинить напади на європейські демократії, забере свої війська із сусідніх країн та виконає Мінські домовленості», – переконаний шведський політик. 

Бельгійсько-британське видання EU Today порушило тему чемпіонату світу з футболу в Росії нагадуванням про українських політичних заручників, які протиправно утримуються Кремлем. 

«Із початком Кубку світу ми не повинні забувати тих, хто продовжує страждати в ув’язненні у Путіна», – цитує видання європарламентарку Ребеку Хармс. Як наголошується, Кубок світу не може бути використаний для відволікання уваги від порушень прав людини режимом Путіна. 

США І КАНАДА

Американські ЗМІ, в основному, описують ЧС-2018 як спортивну подію. У політичному контексті про Мундіаль написало видання The New York Times. Автори статті звертають увагу на те, що у 2010 році для того, аби отримати право на ЧС-2018 з футболу, росіяни заявляли про відродження своєї нації та її братерство з іншими народами, натомість через вісім років продемонстрували зовсім інше бачення цього братерства. "Після цього Росія довела, що має на увазі зовсім іншу ідею братерства шляхом анексії Криму, підтримки сепаратистських повстань на сході України, надання ракетної установки, що збила літак МН17 "Малайзійських авіаліній" та підтримання кривавого диктатора Башара аль-Асада в Сирії", – зазначається в публікації. 

Крім того, "кілька критиків Кремля за кордоном загинули або стали погано почуватися за таємничих обставин, водночас у самій РФ багато активістів опинилися у в'язницях, а їхні організації припинили існувати". Росія оголосила "гей-пропаганду" незаконною та використала соціальні мережі як зброю для втручання в західні виборчі процеси, наголошує газета. 

Коли Володимир Путін повернувся на посаду президента в 2012 році, він відмовився від намірів приєднатися до світового братерства домінуючих держав, натомість скористався іншими можливостями для того, щоб закріпити свої позиції, зауважує видання. 

Канадський суспільний мовник CBC News має у Москві власного кореспондента Кріса Брауна, який регулярно готує матеріали про Росію. У своїй статті, присвяченій фінальним етапам підготовки до відкриття Чемпіонату світу в РФ, він звертає увагу на те, що Росія спробує максимально використати футбольну подію для покращення свого іміджу в світі. “Найбільший бонус країні принесе сприятливе враження від Росії, яке усі відвідувачі привезуть додому”, – стверджує Браун.

Автор додає, що Росія спробує показати світові, що запроваджені проти неї санкції не досягли своєї мети. “Після років повільного економічного зростання, частково спричиненого Західними санкціями та погіршеними політичними відносинами із більшістю членів НАТО й країн Європи, Росія відчайдушно прагне продемонструвати, що Західна ізоляція не змогла зламати її дух або можливість провести велике шоу, на яке дивитиметься увесь світ”, – зазначає Браун.

Водночас, CBC News також згадує, що більшість західних лідерів все ж вирішили проігнорувати ігри ЧС-2018, а організація “Репортери без кордонів” в оприлюдненому напередодні відкриття Чемпіонату рейтингу поставила Росію у світовому рейтингу свободи преси на 148-у сходинку із 180-и. 

Реймонд де Суза у колонці для The National Post закликає світ заявити Росії про її неприйнятну поведінку в світі. “Як світова спільнота поставиться до поведінки Росії на міжнародній арені? Президент Путін використає Чемпіонат світу для своїх імперських цілей. Чи дозволить світ це, чи скористається можливістю кинути Путіну виклик?”, – запитує автор.

Він звертає увагу, що Росія, яка в першому матчі турніру зіграла проти команди Саудівської Аравії, у арабському світі “заохочує репресії та війну”. 

Окрім цього де Суза проводить паралелі між Олімпіадою в Сочі, після якої РФ почала агресію в Україні, та чинним Чемпіонатом світу. “Чи висловляться світові лідери проти російської агресії проти її сусідів?”, – ставить автор запитання, яке може залишитися без відповіді.  

Оглядач Катал Келі у колонці для провідного канадського англомовного видання The Globe & Mail розкритикував радісне звернення Путіна до вболівальників під час церемонії відкриття Чемпіонату, яке “не зовсім відповідає країні, залученій до трьох воєн за кордоном”.

АВСТРАЛІЯ

Австралійський мультикультурний телеканал SBS, який є основним інформаційним спонсором участі національної австралійської збірної у Чемпіонаті світу з футболу, розпочав свої трансляції про відкриття мундіалю зі сцен протестів у Києві проти порушення прав політичних в’язнів у РФ, доповнивши їх згадками про незаконну окупацію Криму та отруєння Сергія й Юлії Скрипалів у Солсбері.

У сюжетах SBS, як і в багатьох інших австралійських ЗМІ, наголошується, що відкриття ЧС із футболу проходить на фоні антиросійських санкцій та бойкоту Мундіалю офіційними особами Великої Британії, Австралії, Польщі, Ісландії, Данії, Швеції, Фінляндії та Японії.

У матеріалах також цитується офіційне попередження  МЗСіТ Австралії про те, що “нетолерантність до гомосексуалізму є звичайною справою в Росії”, і повідомляється про спалахи насильства на цьому грунті.

Відзначається, що російська влада намагається використати проведення ЧС для власних пропагандистських цілей.

Українська громада Австралії подякувала національним ЗМІ за чесне висвітлення відкриття ЧС з футболу в РФ. 

Юрій Банахевич, Ольга Танасійчук, Андрій Лавренюк, Ярослав Довгопол, Максим Наливайко, Іван Юсип’юк, Варшава–Берлін–Брюссель–Вашингтон–Оттава–Канберра

Ілюстрації Андрія Єрмоленка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-