Трамп видав Кім Чен Ину кілька компліментів і гарантії безпеки

Трамп видав Кім Чен Ину кілька компліментів і гарантії безпеки

Аналітика
Укрінформ
Загальний підсумок численних коментарів підсумків саміту в Сингапурі - “процес тільки почався, побачимо, як воно далі буде”

Ну ось, нарешті, воно і сталося, це нечуване досі диво: президент Сполучених Штатів Америки — країни, що є загальновизнаним лідером світової демократії, і Верховний керівник Корейської Народної Демократичної Республіки - країни, режим у якій є чи не найжорстокішим щодо власного народу, особисто зустрілися! Посміхалися, тисли один одному руки тощо. Ба більше, на зустрічі і одразу після неї президент США виголосив на адресу “колеги” кілька гучних компліментів на кшталт “дуже талановита людина”, яка “дуже любить свою країну” і яку “його народ дуже любить, просто обожнює”. Звісно, сумно було слухати ці компліменти (до речі, Кім нічого подібного не сказав навзаєм), однак не будемо присікуватися до манери поведінки нинішнього президента США, зосередимося на головному: який результат?

Документ, підписаний у Сінгапурі Дональдом Трампом та Кім Чен Ином, містить, у викладі ВВС, чотири головні пункти:

1) Сполучені Штати та КНДР зобов'язуються встановити нові відносини США - КНДР, відповідно до бажання народів обох країн досягти миру та процвітання.

2) Сполучені Штати та КНДР об'єднають свої зусилля для створення тривалого та стабільного мирного режиму на Корейському півострові.

3) Знову підтверджуючи Декларацію від 27 квітня 2018 року, підписану у Панмунджомі (між лідерами КНДР та Південної Кореї. - Ред.), КНДР зобов'язується докласти зусиль для повної денуклеаризації Корейського півострова.

4) Сполучені Штати та КНДР зобов'язуються проводити роботи із пошуку останків військовополонених, включаючи негайну репатріацію тих, кого вже ідентифікували.

Ще цитата з підсумкового документу: “Президент Трамп зобов'язався забезпечити гарантії безпеки КНДР, а голова Кім Чен Ин підтвердив свою тверду і непохитну прихильність до повної денуклеаризації Корейського півострова”.

Ті, хто хотів побачити там конкретні дати знищення північнокорейської ядерної зброї, розчаровані. Справді, жодної конкретики, документ містить лише загальні запевнення КНДР, що вона прагне і готова до без'ядерного Корейського півострова, але що це означатиме на практиці, як і що таке в практичному сенсі американські гарантії безпеки КНДР, - не зовсім зрозуміло. Тож загальний підсумок численних коментарів підсумків саміту в Сінгапурі - “процес тільки почався, побачимо, як воно далі буде”. Тим більше, що двосторонні переговори, які, за логікою, і мають визначати конкретику, розпочнуться, за словами Трампа, дуже швидко.

Така обережна оцінка явно дисонує зі словами і Трампа, і Кім Чен Ина, котрі пообіцяли, що світ побачить серйозні зміни порівняно з тим, що було у минулому. Але, знову ж таки, не будемо надто прискіпливі, врешті-решт така проблема, як ядерне роззброєння країни (за спиною якої, до речі, такий гігант, як Китай) у будь-якому випадку не може вирішитися “стахановськими темпами”. А схильність американського лідера до яскравих шоу в стилі Голлівуду та його неприховане особисте честолюбство залишимо за дужками.

Напрошується й ще один, хоч і непрямий, висновок з зустрічі Трамп — Кім Чен Ин. Йдеться про те, що глава північнокорейського недемократичного (м’яко кажучи) режиму зійшов на один рівень з президентом США виключно тому, що зумів дістати трішки міжконтинентальних ракет і ядерних боєголовок до них. І тепер він “дуже талановита людина”, котра за відмову від цих ракет і головок цілком може бути, що отримає Нобелівську премію миру. Хоча з його боку вся ця історія — від виходу з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї до гарантій безпеки свого режиму від США є, по суті, лише затяжним, але успішним, шантажем. Україна, котра відмовилася від вже наявної ядерної зброї, нині втратила частину своєї території, хоч і мала гарантії безпеки від тих же США. А висновок дуже простий: слабких у цьому світі буває і люблять, і навіть поважають, але — не рахуються. Рахуються лише з сильними. Таким є загальний закон життя на нашій планеті, і сфера міжнародних відносин винятку з нього не становить.

Юрій Сандул. Київ

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-