Меркель розчарована, що Трамп відкликав підпис під підсумковим комюніке G7

Меркель розчарована, що Трамп відкликав підпис під підсумковим комюніке G7

Укрінформ
Канцлер ФРН розчарована відкликанням президентом США підпису під підсумковим комюніке канадського саміту "Великої Сімки", але вважає за необхідне шукати подальші компроміси з Вашингтоном.

Про це вона заявила в ток-шоу на телеканалі ARD

"Звичайно ж протверезливо і трохи гнітюче", - прокоментувала Меркель те, що Дональд Трамп після всіх дискусій і схвалення по пунктах тексту відкликав підпис своєї країни через Twitter, і додала, що "це не кінець трансатлантичної співпраці, але є хороша підстава для нас (європейців) боротися за нього далі, шукати компроміси. І це означає нові завдання для Європи".

Вона сказала, що Німеччина залишається прихильницею документа, який, незважаючи ні на що, має законну силу.

За словами Меркель, європейці мають поставити запитання: де вони можуть і повинні діяти самостійно. Проблема в тому, що американський лідер вважає, що у будь-якій ситуації мають бути ті, хто виграв і програв, а діяти потрібно у пошуках ситуації win-win, коли виграють усі. В той же час, вона рішуче виступає за продовження пошуку компромісів щодо широкого кола питань.

У тому числі з питання Росії. Меркель не знає, що спонукало Трампа зробити несподівану заяву перед початком саміту про необхідність повернутися до формату G8. Вона запитала його про мотиви цієї заяви, але відповідь - що в питаннях війни і миру Росія відіграє важливу роль, - її «не переконала». «Безперечно, нам Росія потрібна для переговорів з питань роззброєння, для переговорів шодо України і у зв'язку з політичними рішеннями в контексті Сирії... Це не ставиться під питання. Але я розумію G7 виключно як групу, в якій зустрічаються країни, які поділяють спільні принципи», - сказала Меркель. Вона не виключає, що в якийсь момент Росія повернеться до формату, але для цього мають бути підстави. «Я можу уявити собі, що Росія повернеться, але для цього спочатку має бути прогрес у реалізації Мінських угод...Ми всі повинні працювати над тим, щоб отримати кроки у виконанні Мінських угод», - повторила вона сказане раніше.

Читайте також: G7 обіцяє і надалі підтримувати суверенітет України – комюніке

Відповідаючи на запитання про слова нового прем'єр-міністра Італії Конте про санкції, Меркель сказала, що розраховує, що Рим дотримуватиметься режиму санкції щодо Росії. Вона вважає, що Італія дотримуватиметься підписаного в Канаді комюніке, в якому прописані «дуже чіткі і важливі формулювання відносно того, що стосується санкцій, введених у відповідь на незаконну анексію Криму і ситуацію на сході України».

Загалом Меркель повторила своє тверде переконання, що потрібно говорити один з одним. Шукати компроміси. У цьому контексті вона прогнозує дуже непростий саміт НАТО у липні. 

Фото: федеральний уряд

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-