«Вогонь і лють» у Шарлевуа, або Напіврозпад G7

«Вогонь і лють» у Шарлевуа, або Напіврозпад G7

Укрінформ
Виклик Дональда Трампа авторитетові Великої сімки – пришвидшення світової дезінтеграції?

«У пеклі заготовлене спеціальне місце для кожного лідера іноземної держави, який займається із президентом Трампом недобросовісною дипломатією, а потім намагається вдарити його в спину на виході».

Певно, не на таку реакцію очікував прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, коли наприкінці минулого року оголошував теми річного головування його країни у G7 та місце проведення саміту лідерів. Однак ці слова, адресовані Трюдо Пітером Наваро, радником з питань торгівлі Дональда Трампа в ефірі телеканалу Fox News, добре ілюструють загальну атмосферу та підсумки зустрічі глав урядів та держав Великої сімки, що завершилася цими вихідними у канадському регіоні Шарлевуа.

БЛАГІ НАМІРИ ЯК ПРОВІСНИКИ БІДИ

Користуючись міжнародним реноме Канади як однієї з найбільш миролюбних та прогресивних держав світу, Джастін Трюдо ще у грудні 2017-го оголосив, що його країна у G7 найбільшу увагу приділятиме темам інвестування в економічне зростання, просування гендерної рівності, співпраці щодо змін клімату, побудові більш мирного та безпечного світу тощо. Здавалося б, що цей амбітний порядок денний зможе об’єднати всіх членів Великої сімки, оскільки зосереджується на спільних і не суперечливих проблемах.

Прем'єр-міністр Канади, відомий своєю відкритістю та доступністю, обрав для саміту гарний регіон Шарлевуа у провінції Квебек. За його словами, це місце він пам’ятає ще з дитинства, адже кілька разів бував тут із батьком. Трюдо неодноразово повторював, що має намір організувати дуже відвертий і навіть трохи інтимний саміт, під час якого учасники зможуть обговорити будь-які питання дуже прямо. Що він не врахував, однак, – так це те, що не всі запрошені поділяли це бажання. 

Міжнародна торгівля спершу не повинна була стати основною темою обговорення лідерів. Але коли Адміністрація США за тиждень до початку саміту запровадила драконівські тарифи на імпорт сталі й алюмінію з ЄС та Канади, стало зрозуміло, що цього обговорення не уникнути.

За інформацією The Washington Post, Трамп був близький до того, аби скасувати свій візит у Канаду, оскільки розумів, що розходиться у поглядах на більшість питань з іншими членами G7. Утім, врешті він ухвалив рішення відвідати саміт, але буквально перед посадкою в літак кинув фразу про необхідність повернення РФ до Великої сімки. Її миттєво підхопив новообраний прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте – і далі ситуація почала розвиватися за абсолютно непередбачуваним сценарієм. 

ТРАМП ЯК МАЙСТЕР ВІДВЕРНЕННЯ УВАГИ

Аналітики розходяться у думках – навіщо Трамп порушив цю тему безпосередньо напередодні саміту. Одна частина експертів схиляється до думки, що це був навмисний крок, покликаний відволікти увагу громадськості від економічного шантажу США. Водночас, інша частина вважає, що ця фраза прозвучала випадково – і після почала жити власним життям. Однак, якою не була б справжня причина, це не змінює наслідків – перший день саміту пройшов під знаком Росії, яка навіть не була на ньому присутня. 

На другий день Трамп знову всіх здивував, запізнившись на робочий сніданок, в якому брали участь члени так званої «Дорадчої ради G7 з питань гендерної рівності». Знову-таки, залишається незрозумілим, чи 71-річний президент США банально проспав (адже врешті-решт він теж – людина), чи хотів таким чином показати своє ставлення до тематики заходу. 

Однак, після сніданку він провів досить сумбурну прес-конференцію, на якій торкнувся всіх можливих тем: починаючи з торгівлі й завершуючи ставленням до Росії, та відбув у 20-годинну подорож до Сінгапуру, де 12 червня має зустрітися із Кім Чен Ином

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ІСТОРІЯ З КОМЮНІКЕ

Після від’їзду Трампа решта учасників, здавалося, видихнула з полегшенням. Третя робоча сесія та розширена зустріч із лідерами 12 інших держав на тему здоров'я океанів пройшла, як і планувалося, й вже по обіді усміхнений Джастін Трюдо радісно оголосив із трибуни, що всі лідери погодилися з підсумковим комюніке, яке, однак, журналістам не показали. 

Як пізніше виявилося, перемовини щодо остаточного тексту комюніке настільки затяглися, що до початку конференції його ще не встигли відформатувати й належним чином перекласти. Все ж оголошення про досягнення компромісу стосовно комюніке було сприйняте з оплесками, оскільки перед початком саміту звучали серйозні побоювання, що спільного підсумкового тексту взагалі може не бути. Трюдо з відчуттям переможця відповів на запитання журналістів, багато з яких стосувалися торговельної війни зі США, і з почуттям виконаного обов’язку пішов проводжати інших учасників саміту.

Комюніке стало доступне громадськості за дві години після завершення підсумкової прес-конференції. Серед іншого документ містив заклик до Росії припинити свої дестабілізуючі дії на міжнародній арені. Крім того, країни "Великої сімки" пообіцяли продовжувати підтримку суверенітету й територіальної цілісності України.

Але щойно комюніке було оприлюднене, як Дональд Трамп одним твітом зруйнував увесь прогрес, досягнутий протягом двох днів складних переговорів лідерів держав і місяців наполегливого пошуку компромісу, що їм передували.

«Зважаючи на брехливі заяви Джастіна Трюдо під час прес-конференції та той факт, що Канада обкладає наших американських фермерів, робочих та компанії величезними тарифами, я наказав представникам США не підписувати комюніке поки ми придивляємося до тарифів на автомобілі, що завалюють ринок США!», – написав Трамп на своїй сторінці у мережі Твіттер, перебуваючи на борту Air Force One. 

Цей драматичний поворот заслуговує на те, аби увійти до книги Майкла Вульфа «Вогонь і лють-2», якщо вона коли-небудь з’явиться на світ. Мінливість, агресивність, легкодумність та запальність нинішнього очільника Білого дому була продемонстрована у повній красі.

Поки експерти-міжнародники губляться у здогадках стосовно того, чи можливо відкликати підпис під ухваленим документом шляхом постфактум повідомлення у соцмережі, авторитету Великої сімки було завдано нищівного удару. Ситуація погіршилася, коли стало відомо, що США не приєдналися й до іншого важливого документа саміту, який стосується зменшення забруднення навколишнього середовища пластиком. Жодного долара Штати не дали й на інший мегапроект Трюдо – програму покращення доступу до освіти дівчат у вражених кризами регіонах світу.

ПЕРІОД ВЕЛИКОГО РОЗДІЛЕННЯ НАРОДІВ

Велика сімка задумувалася як об’єднання держав-однодумців, проте саміт у Шарлевуа показав, що на 44-у році існування між її членами залишаються серйозні розходження із багатьох важливих питань.

Хоча президент Європейської Ради Дональд Туск пообіцяв продемонструвати «єдину європейську позицію стосовно всіх питань, у тому числі Росії», новообраний прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте по завершенні саміту повторив свою тезу про необхідність повернення до формату G8 із РФ, незважаючи на супротив цьому Канади, Великої Британії, Німеччини, Франції та ЄС.

Хоча Японія має довгу берегову лінію і дуже залежить від морепродуктів, прем'єр-міністр країни Сіндзо Абе, як і президент США, відмовився приєднуватися до декларацій про зменшення забруднення світового океану, який навіть не був юридично зобов’язуючим. 

Нарешті США, які тривалий час були головним апологетом багатосторонніх організацій, міжнародних угод та верховенства права, відкликають свій підпис під комюніке G7, фактично позбавляючи документ будь-якої юридичної сили.

«Найбільше мене турбує той факт, що заснованому на правилах міжнародному порядку продовжують кидати виклик. Дуже дивно, що роблять це не звичні сторони, а його головний архітектор і гарант – США», – сказав пророчі слова Дональд Туск ще перед початком саміту.

Це все свідчить про те, що дезінтеграція у світі лише пришвидшується. Референдум про незалежність Шотландії, вихід Великої Британії з ЄС, конституційна криза в Іспанії і тепер фактичний розпад G7. Цей тренд, що веде до зростання міжнародного напруження та посилення регіонального протистояння, точно не робить світ безпечнішим.

Максим Наливайко, Квебек

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-