Засудженого за воєнні злочини екс-віце-президента ДР Конго виправдали

Засудженого за воєнні злочини екс-віце-президента ДР Конго виправдали

Укрінформ
Апеляційна інстанція Міжнародного кримінального суду в Гаазі виправдала колишнього віце-президента Демократичної Республіки Конго Жана-П'єра Бембу, засудженого за воєнні злочини та злочини проти людяності.

Таке рішення ухвалено 8 червня, повідомляє DW.

"Міжнародний кримінальний суд виправдав Жана-П'єра Бембу, якого два роки тому засудили до 18 років ув'язнення за воєнні злочини та злочини проти людяності. Апеляційна інстанція вирішила, що він не міг їм запобігти", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що попри виправдання Бембу не відпустили, оскільки він має відбути ще рік у в’язниці через звинувачення у впливі на підкупі свідків.

Читайте також: У ДР Конго через міжетнічну ворожнечу були вбиті майже 50 осіб

Жана-П’єра Бембу звинувачували в тому, що повстанське угруповання під його проводом скоїло серію жорстоких вбивств і масових згвалтувань під час кампанії на підтримку тодішнього президента Центрально-Африканської Республіки Анжа-Фелікса Патассе у 2002-2003 роках. Після програшу на президентських виборах у Демократичній Республіці Конго у 2006 році Бемба втік з країни, проте у 2008 році був затриманий за звинуваченнями у воєнних злочинах. У 2016 році Міжнародний кримінальний суд визнав його винним у вчиненні воєнних злочинів та злочинів проти людяності і засудив до 18 років ув'язнення.

Проте Бемба подав апеляцію, і троє з п’яти суддів вирішили, що він був засуджений за злочини, у яких не був формально обвинувачений. Також вони визначили, що неправильно вважати, ніби він міг запобігти скоєнню злочинів.

Фото: AP Imajes

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-