США кидають виклик світовому порядку – Туск

США кидають виклик світовому порядку – Туск

Укрінформ
Своїми діями нова Адміністрація США шкодить світовому порядку, заснованому на правилах.

Про це заявив президент Європейської Ради Дональд Туск перед початком офіційних заходів саміту G7 у Канаді, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Очевидно, що президент США та решта членів G7 продовжують розходитися в поглядах на торгівлю, зміни клімату та іранську ядерну угоду. Однак, найбільше мене турбує той факт, що заснованому на правилах міжнародному порядку продовжують кидати виклик. Дуже дивно, що роблять це не звичні сторони, але його головний архітектор і гарант – США», - сказав Туск.

При цьому він наголосив, що докладе зусиль до того, аби Дональд Трамп змінив свою думку із суперечливих питань. «Зрозуміло, що ми не можемо примусити США змінити свою думку. Водночас, ми не припинятимемо спроб переконати наших американських друзів та президента Трампа, що підрив цього порядку не вигідний нікому. Це гратиме на руку лише тим, хто намагається встановити новий пост-Західний порядок, в якому ліберальні демократії та фундаментальні свободи зникнуть», - зазначив президент Європейської Ради.

Читайте також: Маккейн попередив Трампа про втрату лідерства США через його заяви щодо Росії

Він додав, що подібне не буде в інтересах ні США, ні Європи. «Коли ми минулого року зустрічалися напередодні саміту у Таорміні, я сказав, що це буде найскладніша зустріч G7 протягом останнього часу. На жаль, це ще більше стосується сьогоднішнього саміту. Незважаючи на прекрасну підготовку канадських друзів, у тому числі особисту залученість прем'єр-міністра Трюдо, наші дискусії у Шарлевуа будуть зовсім не легкими», - підсумував Туск

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у містечку Ля Мальбає, що в канадській провінції Квебек, розпочався дводенний  саміт глав держав і урядів країн-членів G7. Очікується, що пріоритетними темами будуть: досягнення гендерної рівності у світі, зменшення забруднення навколишнього середовища пластиком та започаткування глобального економічного зростання, вигідного усім прошаркам населення.

Американський президент Дональд Трамп сьогодні висловився за поновлення членства Росії у «Великій вісімці», яку виключили з неї після анексії українського Криму у 2014 році. Його підтримав прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте.

Пізніше країни G7 одностайно висловилися проти призову США повернути в клуб Росію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-