G7 й Трамп: Історія з одним від'ємником

G7 й Трамп: Історія з одним від'ємником

Укрінформ
Через непоступливість США цьогорічний саміт світових лідерів може набути формату G6+1

Вже майже півстоліття щорічна зустріч глав G7 відбувається за однаковим сценарієм: лідери збираються у красивій локації, роблять «родинне фото», обговорюють актуальні проблеми, оприлюднюють завчасно погоджене комюніке і роз'їжджаються по домівках, аби через рік повторити ритуал. Однак, під час 44-го саміту Великої сімки, що пройде у мальовничому канадському містечку Ля Мальбає 8-9 червня, цей звичний плин речей, вірогідно, зазнає змін через непередбачувану і подекуди ворожу позицію США. Чого ж чекати світові від зустрічі керівників найпотужніших держав світу?

КАНАДА ЗАДАЄ СВІТОВІ ТЕМП У ДОСЯГНЕННІ ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ

Президентство у Великій сімці ротується між її членами на щорічній основі, аби кожна держава мала можливість просувати свій порядок денний. Цьогорічна голова, Канада, відома своїми прогресивними підходами і ще наприкінці 2017-го назвала власні пріоритети. Прем'єр-міністр Джастін Трюдо під час онлайн-трансляції у мережі Фейсбук тоді оголосив, що Канада у G7 найбільшу увагу приділятиме таким темам, як: «інвестування в економічне зростання, вигідне усім; підготовка до робіт майбутнього; просування гендерної рівності та збільшення ролі жінок; співпраця щодо змін клімату, океанів та чистої енергії; а також побудова більш мирного й безпечного світу». 

Протягом року кожній із цих тем був присвячений окремий саміт відповідних міністрів G7, однак у Ля Мальбає всі рішення мають отримати остаточну «візу» керівників держав. «Великою мірою G7 є саме можливістю друзям та союзникам зібратися й відверто поговорити про те, у чому ми не погоджуємося, водночас наголосивши на аспектах, стосовно яких ми згодні й готові рухатися вперед», – прокоментував саміт Трюдо.

У оточенні прем'єр-міністра підтверджують, що Канада намагатиметься поставити у центрі усіх дискусій досягнення гендерної рівності. Це питання вже займає важливе місце у внутрішній канадській політиці й офіційна Оттава прагне зробити його пріоритетом міжнародної спільноти. Приміром, цьогорічний державний бюджет Канади вперше пройшов повний гендерний аналіз, те саме чекає на усі документи, оприлюднені за підсумками саміту.

Власне, за словами канадських чиновників, залучених до підготовки саміту, усі держави-учасниці висловили підтримку цієї теми. Аби детальніше зосередитися на ній, лідери Канади, США, Франції, Британії, Німеччини, Італії та Японії візьмуть участь у спільному сніданку разом із членами так званої «Дорадчої ради G7 з питань гендерної рівності», створеної Трюдо у рамках підготовки до саміту. Члени цієї ради, до якої входять впливові експерти-феміністи, нещодавно оприлюднили звіт, у якому закликали G7 просувати права жінок, забезпечивши рівну оплату праці та полегшивши дівчатам доступ до якісної освіти й послуг із репродуктивного здоров'я.

ЗМІНИ КЛІМАТУ ЯК СПІЛЬНЕ ЗАНЕПОКОЄННЯ

Канада добре відома своєю жорсткою позицією стосовно необхідності протидіяти змінам клімату, тому на інших членів G7, які не завжди поділяють канадський ентузіазм, у Ля Мальбає чекає цікава дискусія. За словами міністра навколишнього середовища Канади Кетрін Маккени, особливу увагу приділять зменшенню рівня забруднення світового океану пластиком. Оттава намагатиметься схилити лідерів узяти на себе конкретні зобов'язання щодо вирішення цієї глобальної проблеми. 

Джастин Трюдо
Джастин Трюдо

Аби підтримати такі зусилля, представники більш ніж 40 природозахисних організацій цього тижня звернулися до G7 із закликом укласти «антипластикову» угоду, яка б на міжнародному рівні визначила показники скорочення пластикового засмічення. Трюдо, вірогідно, спробує пролобіювати це під час зустрічей у Ля Мальбає. 

Аби розширити коло спілкування й підкреслити важливість екологічної тематики, Канада запросила до Квебеку представників 12 держав, для яких наслідки зміни клімату та забруднення океанів мають особливе значення. Серед гостей – лідери таких острівних держав, як: Гаїті, Ямайка, Сейшельські та Маршалові острови, – існуванню яких безпосередньо загрожує підняття рівня світового океану. Приїде до Канади і делегація Норвегії – країни, яка змогла поєднати захист навколишнього середовища та високий економічний розвиток. 

ПРО УКРАЇНУ Й АМЕРИКАНСЬКУ СТАЛЬ

А от Україна запрошення до Канади не отримала, хоча дуже на нього сподівалася. Після неочікуваного, але дуже успішного візиту Павла Клімкіна на зустріч глав зовнішньополітичних відомств G7 у Торонто в квітні, який зцементував підтримку України, «українське питання» відійшло у Канаді на другий план, затьмарене економічними суперечками зі США.

Власне, торговельний конфлікт зі США, попри всі заперечення канадців, вірогідно, стане головною темою саміту Великої сімки, адже саме він, як ніщо інше, об'єднав шістьох членів Великої сімки проти одного іншого, де-факто перетворивши G7 на G6+1.

Запровадження з боку США драконівських тарифів на імпорт сталі й алюмінію з Канади та ЄС розлютило найближчих союзників Вашингтона. Президент Франції Еммануель Макрон, який прилетів до Оттави за два дні до початку саміту, значну частину своїх розмов із керівництвом Канади веде саме про вибудову «спільного фронту» проти протекціоністських дій США. Аби долучити до коаліції ще й Німеччину, Джастін Трюдо у середу поговорив із Ангелою Меркель. «Обидва лідери підтвердили свою відданість відкритій, заснованій на правилах міжнародній торгівлі», – розповіли в офісі Трюдо після розмови, відверто натякаючи, що американські тарифи були головною її темою.

ПІДСУМКОВИЙ ДОКУМЕНТ ПІД ЗАГРОЗОЮ

Опозиція чинної Адміністрації США мало не до всіх усталених міжнародних питань загрожує зробити 44-й саміт G7 у Канаді першим в історії, за підсумками якого не буде оприлюднено жодного спільного документа.

Трамп, Трюдо / Фото: THE CANADIAN PRESS/Sean Kilpatrick
Трамп, Трюдо / Фото: THE CANADIAN PRESS/Sean Kilpatrick
Усталена практика подібних міжнародних заходів найвищого рівня вимагає, аби будь-які підсумкові комюніке, під якими стоятимуть підписи усіх учасників, були написані й погоджені задовго до самого саміту, часто – за місяці наперед. Однак, цьогорічне комюніке досі не затверджене, незважаючи на те, що до саміту часу залишається обмаль. Офіційний Вашингтон, який різко змінив свою зовнішню політику після приходу до влади Дональда Трампа, відмовляється йти на будь-які поступки і пом'якшити протекціоністські заходи. Хоча канадські переговорники дуже активно намагаються знайти компромісний варіант тексту, досі немає впевненості, що це вдасться зробити. У такому разі Канаді, швидше за все, доведеться обмежитися так званою «Заявою головуючої країни», в якій буде лише окреслено основні обговорені питання. За 44-річну історію G7 таке станеться вперше.

Утім, організатори саміту все ще зберігають надію на краще, зазнаючи, що не беруться передбачати результати обговорень глав держав. Власне, під час попередньої зустрічі лідерів G7 американці теж довго тримали міжнародну спільноту у напрузі, лише в останній момент погодившись підписати комюніке. 

ПОРОШЕНКО ТА ТРЮДО СКООРДИНУВАЛИ ПОЗИЦІЇ НАПЕРЕДОДНІ САМІТУ

Кому розбрат серед Західних союзників вигідний – так це Росії. Безумовно, суперечка щодо американських мит допомогла Москві відвернути увагу від своїх злочинів на міжнародній арені (особливо після оприлюднення звіту Міжнародної слідчої групи щодо катастрофи МН17), однак, це питання точно буде порушене у Ля Мальбає. Підтвердженням цьому служить той факт, що за два дні до початку саміту Джастін Трюдо та Петро Порошенко майже півгодини говорили телефоном.

Порошенко, Трюдо Фото: прес-служба Президента
Порошенко, Трюдо Фото: прес-служба Президента

В Адміністрації Президента України запевнили, що під час розмови «було обговорено подальшу консолідацію підтримки України на рівні Великої сімки як у питанні відновлення територіальної цілісності та посилення політики санкцій у зв'язку із триваючою російською агресією, так і в питанні підтримки реформаторських зусиль Президента України». Натомість, у Трюдо не були такими багатослівними, обмежившись запевнянням, що «обидва лідери підкреслили необхідність продовжувати працювати разом над підтриманням заснованого на правилах міжнародного порядку та наголосили на теплих й непохитних відносинах між двома державами».

За обтічними дипломатичними піруетами приховується відвертий факт: Україна залишається дуже важливою для Канади країною, а разом із цим – серед пріоритетів порядку денного міжнародної спільноти. І ймовірна відсутність погодженого усіма членами G7 підсумкового комюніке з відвертим засудженням Росії (подібного до того, що був оприлюднений після зустрічі міністрів закордонних справ у Торонто) цього абсолютно не змінить. 

Максим Наливайко, Оттава. 

Перше фото: THE CANADIAN PRESS/Sean Kilpatrick

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-