Явку на виборах президента РФ завищили в рази - російські ЗМІ

Явку на виборах президента РФ завищили в рази - російські ЗМІ

Відео
Укрінформ
Активісти громадських рухів, у тому числі "Голосу" і "Спостерігачів Петербурга", виявили масштабні фальсифікації результатів голосування на виборах президента Росії 18 березня для підвищення явки та кількості тих, хто проголосував за кандидата Володимира Путіна.

Про це пише "Нова газета".

"Учасники проекту досліджували регіони з найбільш високими показниками явки. Результати дослідження виявилися шокуючими: на більшості дільниць реальна явка була в два-три, а то і в п'ять разів нижче офіційної. Сьогодні "Нова газета" подає перші результати цієї масштабної перевірки підсумків виборів президента Росії", - йдеться у повідомленні.

Російські незалежні спостерігачі отримали записи з відеокамер, встановлених на восьми тисячах виборчих дільниць РФ. Вони відібрали 50 записів - по десять з випадкових дільниць у п'яти регіонах Росії з найбільш високими показниками явки: Кабардино-Балкарії (явка - 91,8%), Чечні (91,54%), Дагестану (87,48%), Карачаєво-Черкесії (87,41%) і Татарстану(77,42%).

Волонтери порахували кількість людей, які опустили бюлетені в урни, а потім порівняли ці результати з даними Центральної виборчої комісії Росії. З'ясувалося, що на більшості дільниць реальна явка була в два, три і навіть у п'ять разів нижче офіційної. Загалом розбіжність результатів візуального підрахунку явки з офіційними даними на 50 виборчих дільницях склала понад 30 тисяч голосів.

Читайте також: Звільнення політв'язнів: у Путіна "перевели стрілки"

Згідно з офіційними підсумками ЦВК на виборах президента Росії 18 березня Володимир Путін отримав майже 77% голосів. Явка виборців склала 67,5%. Глава Центрвиборчкому Ела Памфілова назвала минулі вибори "найпрозорішими, найчистішими в історії". Проте незалежні спостерігачі повідомляли про багаточисельні порушення, такі як вкидання бюлетенів, примус до голосування бюджетників і військових, багатократне голосування на різних дільницях.

Карикатура Сергій Йолкін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-