Костянтин Єлісєєв, заступник глави Адміністрації Президента України
Спецоперація у справі Бабченка заслуговує на похвалу
04.06.2018 13:00

Імітація вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка викликала різку критику. Втім заступник глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв вимагає розуміння. Про це йдеться в його інтерв'ю, опублікованому в німецькому виданні «Tagesspiegel».

Укрінформ пропонує переклад матеріалу з німецької.

- Українська служба безпеки вдалася до імітації вбивства журналіста А.Бабченка, оскільки проти нього планувався реальний замах на життя і задум замовників потрібно було розкрити. Це дійсно була єдина можливість врятувати журналістові життя?

- Багато наших друзів прагнуть зрозуміти, чому так було зроблено. Саме Росія розпочала так звану гібридну війну проти України. З такою загрозою Україна живе щодня. Наші органи безпеки намагаються захищати Україну і життя її громадян.

За даними наших спецслужб, не існувало іншого шляху для захисту життя Аркадія Бабченка та членів його родини. Єдиною можливістю вбачалася така таємна спецоперація. У такий спосіб нашим силовикам вдалося врятувати йому життя.

По-друге, вдалося ідентифікувати і затримати ймовірного кіллера. 

По-третє, вони спромоглися встановити чіткий зв’язок між обвинуваченою особою і Росією. За підсумками спецоперації наші органи безпеки вийшли на список з понад 40 осіб, щодо яких існувала загроза фізичної ліквідації за наказом російських спецслужб.

- Це – українські громадяни?

- Українці й громадяни Росії, які мешкають в Україні. Повірте, у цьому списку – дуже відомі журналісти і політики. Наразі з боку правоохоронців їм надано персональний захист. Отже, якщо ви мене запитаєте, чи така утаємниченість була виправданою, чи така спецоперація була того варта, то моя відповідь: так. Відтак ми сподіваємось на розуміння з боку наших партнерів.

- Ви згадали про російський слід. Чи мають українські спецслужби справжні докази цьому? Якщо так, чи будуть вони оприлюднені?

- Ми, звісно, очікуємо, що українські органи безпеки ближчим часом презентують суспільству і міжнародній спільноті чіткі докази зв’язку з Росією, а також нададуть відповіді на досі відкриті запитання – чим раніше, тим краще. Глава СБУ і Генеральний прокурор вже провели зустрічі з послами країн Великої сімки і держав ЄС та відповіли на їхні запитання. Але нам треба дочекатися завершення слідства, перш ніж отримаємо відповіді на всі запитання.

- Зрештою, це ж політичне рішення – оприлюднювати докази чи ні.

- Аби зберегти довіру з боку наших закордонних партнерів та журналістів, українські силові органи зобов’язані повідомити про підсумки слідства і надати докази причетності Росії. Я сподіваюся, що це відбудеться ближчим часом.

- Чи не ризикує Україна внаслідок такої акції втратити довіру на міжнародній арені?

- Я не розумію, чому зараз всі говорять про довіру. Ми робимо те, що повинні робити, і те, що роблять всі уряди: захищаємо національні інтереси і життя громадян. У випадку з Бабченком все було проведено успішно. Ця операція заслуговує на схвальне ставлення.

*   *   *
Tagesspiegel – щоденна газета, заснована у вересні 1945 року в Берліні як загальнонаціональне видання. Продажі – 109 444 примірників (дані 2018 року). Близько 220 тисяч читачів.

Фото: Михайло Марків 

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-