США хочуть розмістити у Німеччині надсучасний протиракетний комплекс THAAD - Reuters

США хочуть розмістити у Німеччині надсучасний протиракетний комплекс THAAD - Reuters

Укрінформ
Оборонне відомство США провело попередні переговори з Німеччиною щодо розміщення на території цієї країни надсучасної системи протиракетної оборони THAAD, аргументуючи це зростаючою загрозою з боку Ірану.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на два джерела, близькі до переговорів.

"Американське військові провели попередні переговори щодо переміщення потужної системи ПРО до Німеччини з метою посилення європейської оборони", - зазначається в повідомленні.

При цьому підкреслюється, що йдеться про надсучасний протиракетний комплекс THAAD (Висотної зональної оборони на театрі воєнних дій), поява якого в Німеччині може викликати нову хвилю загострень з Москвою.

Пропозиція США щодо відправки в Європу системи THAAD була озвучена європейцям ще до того, як президент Трамп оголосив про вихід Вашингтона з Іранської ядерної угоди. Ідея полягає в тому, щоби посилити протиракетні та протиповітряні спроможності Європи.

"Хоча Європа та Сполучені Штати мають суперечки щодо подальшої долі ядерної угоди (з Тегераном – ред.), вони поділяють стурбованість у зв'язку з розвитком в Ірані програми балістичних ракет", - підкреслюється в публікації.

Читайте також: США погодились продати Ер-Ріяду надсучасну протиракетну систему THAAD

Занепокоєння небезпідставні, оскільки іранські ракети Shahab 3 вже мають радіус дії 2 тис. кілометрів, достатній для того, щоб досягти Південної Європи. Крім того, в Ірані заявили, що мають намір збільшити діапазон дії своїх ракет, оскільки він обмежується лише стратегічною доктриною, а не технічними показниками.

Ракетний комплекс THAAD має рухоме наземне базування (на спеціальних тягачах). Він призначений для висотного заатмосферного перехоплення ракет середньої дальності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-