Військова база США у Польщі. Чого найбільше побоюються у Варшаві?

Військова база США у Польщі. Чого найбільше побоюються у Варшаві?

Укрінформ
Варшава зондує ґрунт під ногами напередодні брюссельського саміту НАТО

Польща готова інвестувати 1,5-2 млрд доларів в інфраструктуру для функціонування в Польщі на постійній основі американської військової бази. Ключовим у цьому є слово “постійній”, адже на ротаційній основі в Польщі вже дислокується кілька американських бойових з'єднань. Наскільки реальними є ці плани і що може їм завадити?

“БАЗОВА” ПРОПОЗИЦІЯ: ВНУТРІШНІЙ КОНТЕКСТ

Польcький інтернет-портал Onet.pl кілька днів тому оприлюднив інформацію про те, що міністерство оборони Польщі підготувало документ під назвою “Пропозиції для США щодо постійної присутності в Польщі” (Proposal for a U.S. Permanent Presence in Poland). Його було передано для розгляду американським урядовим інституціям, Конгресу і провідним аналітичним центрам. Пропозиції містять в собі перелік дій, які може зробити Польща, аби спростити функціонування у країні на постійній основі військового контингенту США. Йдеться про ремонт і будівництво військової та соціальної інфраструктури, зокрема шкіл, дитсадків чи шпиталю, що важливо для сімей військовослужбовців. 

У Польщі вже дислокується кілька американських військових підрозділів, зокрема бойова батальйонна група у рамках передової присутності НАТО, бойова група бронетанкової бригади США, а також компонент бригади бойової авіації. Утім, загалом, ідеться про ротаційну присутність американців у Польщі, що не задовольняє польську сторону. Ротаційна присутність має одну слабкість – у будь-який момент її можна згорнути. І цього найбільше побоюються у Варшаві.

Фото: globallookpress.com
Фото: globallookpress.com

Ініціатива щодо створення бази викликала активне обговорення в Польщі, але загалом – у рамках внутрішньополітичної боротьби. Політики опозиції почали активно критикувати владу, хоча не за саму ініціативу (щодо максимальної американської присутності в Польщі панує надпартійна згода), а за сам факт оприлюднення цієї інформації у ЗМІ. Попри те, що ця інформаційна не була під грифом, польські опозиціонери переконані, що поява вразливої інформації у публічному просторі послаблює переговорну позицію Варшави з цього приводу і свідчить про некомпетентність влади. Як з'ясувалося, міноборони, готуючи цей документ і розсилаючи його американським установам, нібито не узгоджувало позицію ані з МЗС країни, ані з президентським Бюро національної безпеки (BBN). Голова BBN Павел Солох намагався заспокоїти емоції, висловивши думку, що цей документ – скоріше “рекламний буклет”, заклик до обговорення теми з американцями, що не вимагає якихось конкретних дій і не несе жодних наслідків. 

Голова комісії Сейму з питань спецслужб Марек Опьола висловив ще одну тезу: документ оприлюднено, аби вдарити по екс-міністру оборони Польщі Антонію Мацеревичу, оскільки саме за його правління готувався та відсилався американцям цей документ. Таким чином, політичні противники намагаються звинуватити колишнього керманича міністерства оборони у якихось деструктивних діях.

“БАЗОВА” ПРОПОЗИЦІЯ: ЗОВНІШНІЙ КОНТЕКСТ

Варшава хоче, аби в Польщі з'явилася хоча б одна велика американська військова база, на кшталт тих, які є, наприклад, у Німеччині чи Італії. Американці поки жодним чином не відреагували на пропозицію. Проте з реакцією, звичайно ж, не забарилися росіяни. Речник президента Росії Дмітрій Пєсков, вживаючи незмінну і традиційну риторику Кремля, підкреслив, що Росія відповість на розгортання американської військової бази в Польщі. Російський військовий експерт Ігор Коротченко у коментарі виданню Rzeczpospolita висловив думку, шо немає причин для розміщення в Польщі американської бази, адже Польщі нічого не загрожує з боку Росії. Він навіть пообіцяв, що Польща може не боятися жодних “зелених чоловічків”. Проте, Коротченко наголосив, що елементи американської системи ПРО, які мають розмістити на півночі Польщі, а також у перспективі – поява американської військової бази, лише погіршать безпекову ситуацію в регіоні. За його словами, як мінімум на ці бази буде націлено ракети комплексів “Іскандер”.

Фото: ТАСС
Фото: ТАСС

А що на цю пропозицію відповіли західні партнери Польщі? Вона не викликала якогось особливого відлуння у країнах НАТО. Але можна майже з точністю припустити, що вона точно сприйнята без ентузіазму в Берліні. Як твердить польський експерт, голова центру досліджень “Польща-Україна” Даріуш Матерняк, Німеччина має щонайменше дві причини бути проти розгортання американської військової бази в Польщі. Перша з них стосується традиційного бажання німців не дратувати Росію й ця позиція має спиратися на старі зобов'язання НАТО не розташовувати значні військові сили на території нових членів, які Альянс взяв на себе перед вступом Польщі, Чехії, Угорщини до НАТО в 1999 році. Однак відтоді реалії сильно змінилися: Росія сама порушила більшість базових міжнародних угод, зокрема реалізовуючи агресивну політику в Україні та Грузії. 

Другий аргумент Берліна цілком прагматичний, адже створення такої військової бази – це дуже великі американські гроші, зокрема й в економіку регіону, де вона розташовується. Навряд чи Німеччини сподобалася б перспектива конкуренції з боку Польщі, чи ще більше – перенесення однієї з американських баз із Німеччини до Польщі. 

Ще одним важливим фактором є позиція самих американців. Для них зараз європейський регіон не є настільки важливим, як, скажімо, далекосхідний, на який Вашингтон звертає посилену увагу. Утім, навіть якщо припустити, що така база усе ж таки з'явиться, то чи буде згода американських еліт на активні дії у випадку загострення ситуації в регіоні? Це вимагає далекосяжних стратегічних рішень. Навряд чи нинішня адміністрація Дональда Трампа з її ізоляціоністською політикою наважиться на це.

Фото: РИА Новости
Фото: РИА Новости

ПОЛЬСЬКИЙ СИГНАЛ ДЛЯ ЗАХОДУ

Польща віддавна і на всіх можливих міжнародних майданчиках, у першу чергу на форумах НАТО, говорить про необхідність подальшого оборонного зміцнення східного флангу Альянсу. До цього Варшава закликатиме, зокрема, і на липневому саміті НАТО. Вважаючи США найближчим стратегічним партнером, пов'язуючи з Вашингтоном свої основні надії на гарантування безпеки, не дивно, що Варшава хоче бачити у себе інфраструктуру саме цієї найсильнішої армії світу. Появу в ЗМІ документа про польські пропозиції Вашингтону щодо військової бази можна розглядати як зондування ґрунту під ногами напередодні брюссельського саміту НАТО. Добре знати, що думають ключові актори (США, західні союзники, Росія) з цього приводу. Публічність у цьому випадку варто сприймати не як слабкість, а навпаки – як серйозність намірів Варшави і того, що це питання залишатиметься у неї на порядку денному. 

Варшава таким чином посилає сигнал для противників військової бази в Польщі, аби вони зжилися з цією думкою. І навіть якщо припустити, що витік у ЗМІ інформації усе ж був незапланованим, то навряд чи він завдасть якоїсь серйозної шкоди Польщі. Секретом Полішинеля є те, що Польща хоче мати якомога більше військових баз НАТО на своїй території і, зрозуміло, що готова нести фінансові витрати. У Польщі люблять повторювати, що добре засвоїли уроки XX століття, коли країна залишилася наодинці з двома агресорами а тому воліють “дути на зимне”. На сьогодні, можливість появи великої американської військової бази в Польщі поки навряд чи входить у розрахунок ключових гравців, чи навіть у плани самого Вашингтона. Однак, цю перспективу не можна також назвати цілком нереальною, особливо з огляду на те, наскільки швидко змінюється безпекова ситуація у світі.

Юрій Банахевич, Варшава

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-