Хакеру з Канади дали 5 років за злом Yahoo на замовлення російських спецслужб

Хакеру з Канади дали 5 років за злом Yahoo на замовлення російських спецслужб

Укрінформ
Канадського хакера Каріма Баратова засудили до п'яти років позбавлення волі за злом Yahoo у 2014 році на замовлення російських спецслужб, що зачепив 500 мільйонів користувачів.

Про це повідомляє Engadget.

"Хакери, такі як Баратов, роблять свою справу, незважаючи на злочинні цілі людей, які їх наймають. Вони є головним інструментом для одержання персональної інформації у незаконний спосіб. Присудивши Баратову п'ять років позбавлення волі, суд надіслав чіткий сигнал хакерам про те, що участь у кібератаках, спонсорованих державами, зрештою призведе до серйозних наслідків", - заявив прокурор Алекс Тсе.

Як зазначається, Баратов, відомий також як Карім Таловеров і Карім Акехмет Токбергенов, є уродженцем Казахстану. Вперше його ім'я опинилося на слуху, коли двом колишнім співробітникам ФСБ Росії пред'явили звинувачення в організації кібератаки на Yahoo.

За словами Баратова, він не знав, що працює для російських шпигунів, оскільки нібито не цікавився інформацією про своїх клієнтів.

На думку слідчих, росіяни найняли Баратова та інших хакерів з метою доступу до поштових акаунтів американських і російських журналістів, чиновників, працівників фінансових служб і впливових компаній, представників приватного бізнесу та інших осіб.

Хакер використовував фішинг для отримання паролів від облікових записів, які потім передавав своїм російським кураторам. 

Читайте також: Хакери вимагають у двох канадських банків мільйон за викрадену інформацію

Баратов визнав свою провину у дев'яти розглянутих випадках. Він також визнав, що з 2010-го по 2017-й роки зламав понад 11 тисяч поштових акаунтів, 80 з них пов'язані з російськими спецслужбами. Влада вважає, що за свою "роботу" хакер отримав приблизно 1,1 мільйона доларів. 

Суд постановив, що він має виплатити по 250 тисяч доларів за кожне звинувачення - в цілому 2,25 мільйона, а також відшкодувати матеріальні збитки всім потерпілим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-