Російські активісти скаржаться ЄСПЛ на заборону мітингів під час ЧС-2018

Російські активісти скаржаться ЄСПЛ на заборону мітингів під час ЧС-2018

Укрінформ
Члени Молодіжного правозахисного руху з Санкт-Петербурга поскаржилися до Конституційного суду Росії і Європейського суду з прав людини(ЄСПЛ) на заборону обирати місця для пікетів і мітингів під час чемпіонату світу з футболу.

Про це повідомляє "Коммерсантъ".

"Влада очистила міський простір від протестних акцій на період проведення Кубка конфедерацій і Чемпіонату світу з футболу", щоб туристи не дізналися "про вимоги громадян дотримуватися зобов'язань і поважати права людини", - йдеться в скарзі.

На думку активістів, чиновники "звільнені від обов'язку" аргументувати неможливість проведення заходу в конкретному місці, що дає владі «карт-бланш на вигнання будь-яких суспільно-політичних публічних акцій на околиці міста", а також це призводить до надмірного обмеження свободи мирних зібрань. Заявники просять Конституційний суд визнати неконституційними спірні норми, а ЄСПЛ — практику їх застосування.

У скарзі йдется про президентський указ, згідно з яким з 25 травня по 25 липня 2018 року місце, час і кількість учасників публічних акцій в містах, в яких проходить чемпіонат світу з футболу, має визначати місцева влада за погодженням з МВС і ФСБ.

Читайте також: Роспропаганда ширить чутки про “наступ ЗСУ” напередодні ЧС з футболу - Гуцуляк

Із схожою заявою раніше виступила і міжнародна організація Human Rights Watch, нагадавши обіцянку FIFA "глобально дотримуватися у своїй діяльності прав людини".

Чемпіонат світу з футболу пройде в Росії з 14 червня по 15 липня в 11 містах країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-