Пекін назвав

Пекін назвав "провокацією" дії військових кораблів США біля спірних островів

Укрінформ
Два американські військові кораблі наблизилися до спірних Парасельських островів на відстань 12 морських миль. У Пекіні назвали такі дії "провокацією".

Міністерство оборони Китаю у неділю, 27 травня, засудило перебування двох американських військових кораблів поблизу спірних островів у Південнокитайському морі. У Пекіні назвали інцидент "провокацією" з боку США та зазначили, що відправили кораблі та літаки з метою попередити американські судна, аби ті залишили "територіальні води" Китаю, в які вони увійшли "без дозволу", повідомляє DW з посиланням на агентство Reuters.

Кораблі США пройшли поруч із островами Трі, Лінкольн, Трайтон та зокрема поруч із островом Вуді, на якому Китай нещодавно розмістив бомбардувальники кількох різних типів, включно з H-6K, які здатні завдати ядерного удару.

Читайте також: Китай перекинув бомбардувальники на спірні острови

У Тихоокеанському флоті США зазначили, що це - звичні маневри кораблів, які здійснювалися в минулому та планують проводити в майбутньому. Такими маневрами військових кораблів Вашингтон намагається протистояти спробам Пекіна обмежити свободу судноплавства у стратегічно важливих водах, йдеться у повідомленні.

Це вже не перший подібний інцидент. У січні Китай звинуватив США у тому, що американський есмінець Hopper без дозволу увійшов в територіальні води КНР біля острова Хуан'янь (риф Скарборо) в Південнокитайському морі.

На острови Південнокитайського моря, окрім КНР, претендують кілька держав регіону, зокрема Філіппіни, В'єтнам і Малайзія. З кінця 2013 року Пекін проводить у Південнокитайському морі масштабні гідротехнічні та будівельні роботи. Серед іншого там намивають штучні острови.

Фото: © Wikimedia commons

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-