Відносини НАТО і Росії перебувають у глибокій кризі - МЗС Польщі

Відносини НАТО і Росії перебувають у глибокій кризі - МЗС Польщі

Укрінформ
Відносини НАТО з Росією перебувають у “глибокій кризі” з огляду на агресивні дії РФ в Україні та щодо країн Заходу. Потрібно зміцнювати оборонні можливості України і посилювати потенціал НАТО на східному фланзі для відлякування Росії. 

Про це під час суботнього виступу на засіданні Парламентської асамблеї НАТО у Варшаві заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На жаль, відносини НАТО з Росією перебувають у глибокій кризі. У діях і все ще агресивній позиції Москви не з'явилося жодних елементів, які обгрунтовували б зміну позиції Альянсу, яку названо “варшавським компромісом”, - cказав Чапутович.

Він уточнив, що “варшавський компроміс” (від прийняття цього визначення на саміті НАТО у Варшаві в 2016 році — ред.) означає послідовне відлякування Росії з одночасною готовністю до діалогу в залежності від активності Кремля на міжнародній арені. 

“Без сумніву, нещодавнє застосування хімічної зброї на території Великої Британії не було зміною, на яку очікувалося (з боку Росії — ред.)”,- констатував Чапутович. 

На його переконання, у переговорах з РФ не можна уникати таких “невигідних” для неї тем, як анексія Криму, війна на Донбасі, чи проблема з поверненням до Польщі уламків розбитого Ту-154М президента Лєха Качинського.

Чапутович наголосив, що агресія Росії проти України залишається для політики безпеки Варшави “найважливішим вихідним пунктом”, адже Польща - єдина країна ЄС, яка одночасно межує як з агресором - Росією, так і його жертвою - Україною.

Глава польської дипломатії зазначив, що Польща підтримує зміцнення оборонних можливостей України, зокрема і з використанням механізмів НАТО.   

Читайте також: Україна готує пропозиції для Заходу щодо посилення санкцій проти Росії

“Міжнародна спільнота не може забути про цей конфлікт (між Росією та Україною — ред.), який потрібно розв'язати мирним шляхом”,- констатував Чапутович.

На його переконання, Альянс повинен відновлювати свій потенціал відлякування й оборони і пристосовувати його до актуальних викликів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-