Дочка пілота і шпигунка у Москві: хто очолив ЦРУ?

Дочка пілота і шпигунка у Москві: хто очолив ЦРУ?

Укрінформ
Перша жінка-очільниця ЦРУ - оперативниця з досвідом, експерт-важковаговик по Росії й ставлениця Трампа

Головний орган зовнішньої розвідки США – Центральне розвідувальне управління – після кількох місяців формальних процедур затвердження нарешті отримало нового директора. У понеділок Джина Гаспел склала присягу в головному офісі в Ленглі, в присутності президента Трампа, віце-президента Пенса й свого давнього друга й попередника Майкла Помпео. Сам президент не приховував задоволення, адже давно хотів побачити свою ставленицю на чолі відомства. Таким чином, уперше ЦРУ очолила жінка і, що важливо, з багатим, понад 30-річним, досвідом роботи в розвідці, в тому числі під прикриттям у Москві.

Чим же вона відрізняється від своїх попередників, які здебільшого були "політичними" призначенцями, і чого слід очікувати від досвідченої оперативниці, яка значний час спеціалізувалася саме на російському напрямі?

ВІД ТРУМЕНА ДО ТРАМПА

Днем народження ЦРУ вважається 18 вересня 1947 року, коли президентом США був Гаррі Трумен. Мета створення агентства вписувалась у післявоєнну політику Сполучених Штатів, викладену в прийнятому тоді "Акті про національну безпеку".

Керівництво ЦРУ здійснювалось по-різному. Зокрема, до 2004 року ним формально керував Директор центральної розвідки, який також очолював американське розвідувальне співтовариство. У грудні 2004-го президент Джордж Буш-молодший підписав законодавство, яке на тлі антитерористичних зусиль після 9/11 ввело посаду директора ЦРУ. Загалом, за понад 70 років свого існування Центральне розвідувальне управління мало 22 керівника, включно з Джиною Гаспел. Для того, щоб порівняти – як було "тоді" і чим це відрізняється від "тепер" – є кілька цікавих фактів.

Усі керівники установи, звісно, мали вищу освіту, інколи навіть учений ступінь. Вони навчалися в різних коледжах, університетах і академіях. Але принаймні три навчальних заклади були найбільш "популярними" серед тих, хто керував розвідувальним агентством. Це Єльський університет (входить до престижної "Ліги Плюща"), Амхерстський коледж (приватний гуманітарний заклад, заснований у 1821 році як чоловічий коледж) та Військово-Морська академія США (престижна військова академія, заснована у 1845 році). Кожен із цих навчальних закладів випустив щонайменше по три керівника ЦРУ.

Уолтер Смітт / Фото: https://ru.wikipedia.org
Уолтер Смітт / Фото: https://ru.wikipedia.org

Часто перед тим, як очолити провідну розвідувальну структуру, кандидати мали досвід роботи в одній чи в кількох гілках влади (виконавчій, законодавчій, судовій), або були на військовій чи дипломатичній службі. Зокрема, Уолтер Смітт (Директор центральної розвідки 1950-1953 рр.) працював послом у Радянському Союзі, Вільям Вебстер (1987-1991 рр.) перед цим дев'ять років очолював ФБР, а Леон Панетта (2009-2011 рр.) був конгресменом, головою Комітету з питань бюджету Палати представників. Безсумнівно, їхній попередній досвід формував і подальше керування Центральним розвідувальним управлінням.

Цікаво, що принаймні двоє з очільників агентства продовжили свою кар'єру на вищих посадах в уряді вже після ЦРУ. Зокрема, Роберт Гейтс (1991-1993 рр.) у 2006 році очолив міністерство оборони США, а Майк Помпео (2017-2018 рр.) зараз перебуває на посаді державного секретаря.

ЗОВСІМ “НЕ ПОЛІТИЧНЕ” ПРИЗНАЧЕННЯ

Джина Гаспел аж ніяк не вписується в перелік політиків, дипломатів або яскравих державних функціонерів, які були перед нею на чолі агентства. Крім того, що вона є першою жінкою на посаді директора ЦРУ, вона також є першою людиною, яка очолила агентство з 33-річним стажем роботи в ньому. Це були і оперативні посади, і керівні (до заступника директора і виконуючого обов'язки глави ЦРУ). 

Але все по порядку. Джина виросла в багатодітній родині військового пілота. Її першою вищою освітою став ступінь бакалавра в 1978 році з іноземних мов і журналістики в Університеті Луїсвіля. Через чотири роки вона отримала диплом асистента юриста Північно-Східного університету й працювала за фахом, поки в 1985 році не потрапила до ЦРУ. Вже через два роки Гаспел почала працювати на оперативних посадах в Ефіопії, Центральній Азії, Туреччині, в Європі, Азербайджані. Загалом, з 33 років її робочого стажу – щонайменше 17 припадають на участь в операціях за кордоном.

Джина Гаспел / Фото: EPA-EFE / SHAWN THEW
Джина Гаспел / Фото: EPA-EFE / SHAWN THEW

Цікаво, що в офіційній біографії Гаспел не вказується її оперативна робота у Москві та знання російської мови, як і решта деталей. Однак, за інформацією Associated Press, вона працювала там тривалий час під прикриттям, так само як і в Баку та окремих регіонах Центральної Азії. Це відбувалося в період політичної турбулентності й розпаду Радянського Союзу, а також формування нових незалежних держав, що, безперечно, залишається безцінним практичним досвідом для розуміння поточної ситуації в регіоні.

Враховуючи теперішнє ставлення США до Росії як до одного з головних противників (за оновленою Стратегією національної безпеки), досвід Гаспел очевидно відобразиться на формуванні російського напряму в діяльності ЦРУ, принаймні в якісному розумінні ситуації. Адже на слуханнях у Сенаті щодо затвердження на посаді, а також неодноразово в експертно-політичних колах Вашингтона Джину Гаспел не даремно охрестили експертом-важковаговиком по Росії.

Тим не менше, зараз ситуація для роботи на російському напрямі для ЦРУ залишається непростою після видворення Вашингтоном, а потім і Москвою частини резидентури під дипломатичним прикриттям із посольств і консульств у Росії й США.

ПРО СКАНДАЛИ

Тим часом, у послужному списку Джини Гаспел є багато інших цікавих моментів. Наприклад, окрім протистояння КДБ/ФСБ, вона була залучена в антитерористичних операціях ЦРУ. Зокрема, працюючи в резидентурі на пострадянському просторі, Гаспел допомогла провести успішні арешти двох бойовиків, пов'язаних з Аль-Каїдою, причетних до вибухів у посольствах США в Кенії й Танзанії 1998 року, коли загинули 158 людей. Це лише маленькі епізоди з досвіду нового керівника ЦРУ, які стали відомі попри засекречений характер її біографії.

Водночас, не обійшлося й без скандалів. Після подій 11 вересня 2001 року Гаспел працювала в Центрі боротьби з тероризмом ЦРУ. Вона була на керівній посаді, й у її підпорядкування входили таємні в'язниці, зокрема в Таїланді, де проводилися суворі допити підозрюваних терористів.

Фото: Telegraf-EPA
Фото: Telegraf-EPA

У 2004 році про тортури ЦРУ стало відомо громадськості. Незважаючи на те, що об'єктами допитів були потенційні терористи, американське суспільство не сприйняло такої практики. Джина Гаспел, як і її безпосереднє керівництво, опинилися в центрі скандалу через те, що знищили відеозаписи проведених допитів. І хоча розслідування виправдало її, саме це стало причиною затримки в процедурі затвердження Гаспел у Сенаті й потужного політичного спротиву її кандидатурі. Зрештою, вона ще раз пояснила законодавцям, що виконувала наказ керівництва й пообіцяла не застосовувати негуманної практики під час керування Центральним розвідувальним управлінням.

У підсумку, Комітет з питань розвідки після слухань рекомендував Сенату затвердити Джину Гаспел на посаді директора ЦРУ. Минулого четверга, на загальному голосуванні верхня палата Конгресу підтримала її. Причому "за" проголосувала й частина демократів, які спочатку навідріз відмовлялися це робити.

61-річна Джина Гаспел у понеділок склала присягу директора ЦРУ. Це остання обов'язкова формальність у тривалому процесі її затвердження на посаді. Великий досвід оперативника, прискіпливе ставлення до роботи й особиста довіра президента, яку він висловив у своїй промові – це лише частина якостей, якими володіє новий директор ЦРУ. Важливими є також глибокі знання Гаспел в історії російського питання. 

Для президента Трампа це призначення може стати додатковою перевагою в подальшому розв'язанні "російської проблеми", яка стала для нього серйозним викликом ще навіть до моменту інавгурації. Гаспел – це ще один досвідчений "яструб" у новій команді Білого дому з питань нацбезпеки, яка формуватиме в тому числі й порядок денний по Росії для президента Сполучених Штатів. 

Ярослав Довгопол, Вашингтон
Перше Фото: EPA-EFE / SHAWN THEW

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-