У чеському Терезині вшанували пам'ять в'язнів концтабору

У чеському Терезині вшанували пам'ять в'язнів концтабору

Фото
Укрінформ
У Чехії на території меморіального комплексу "Терезин", де в роки Другої світової війни був нацистський концентраційний табір для євреїв, в неділю, 20 травня, вшанували пам'ять жертв таборів і єврейського гетто.

Про це повідомляє чеське телебачення ČT24.

"Ми не повинні допустити, щоб таке повторилося. Ми не повинні допускати, щоб ці трагічні події інтерпретувалися по-різному. Важливо, щоб ми змогли зберегти пам'ять про історію героїв і жертв і передати її нашим дітям", - заявив спікер Палати депутатів парламенту Чехії Радек Вондрачек.

Він наголосив, що 73 роки миру і сучасної цивілізації, в яких люди живуть сьогодні, не є гарантією спокою: "Друга світова війна показала нам, що ми завжди житимемо, занісши одну ногу над безоднею". 

Голова парламенту також застеріг від проявів антисемітизму.

У церемонії на національному кладовищі щороку беруть участь сотні осіб. Окрім рідних тих, хто пройшов через табір, там були цього дня політики і дипломати, в тому числі посол України у Чехії Євген Перебийніс і співробітники посольства. 

"Спільно з представниками чеської влади, дипкорпусу та громадськості вшанував пам'ять десятків тисяч в'язнів нацистського концтабору Терезін, серед яких було й чимало українців. Зокрема, через цю машину смерті пройшов історик Марко Антонович та легендарний сотник Армії УНР Семен Якерсон.", - написав Перебийніс.

Як повідомлялося, у період з 1941 по 1945 рік через нацистський концтабір у місті Терезин(Терезинське гетто) пройшли 155 тисяч євреїв з усієї Європи, з них 117 тисяч не дожили до дня визволення. Більшість з в'язнів були переправлені в інші табори смерті, де загинули. Пройшли через Терезин, у тому числі й український історик Марко Антонович і сотник армії УНР Семен Якерсон.

Фото: ČT24, Yevhen Perebyinis/Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-