Литва планує впровадити квоти на заробітчан з України

Литва планує впровадити квоти на заробітчан з України

Укрінформ
У зв'язку зі зростанням масштабів імміграції з України уряд Литви вирішив встановити квоти для іноземних працівників на деякі професії.

Про це 16 травня після засідання уряду заявив віце-канцлер Литви Дейвідас Матуленіс, передає Delfi.

«Може початися процес витіснення з ринку праці наших громадян, оскільки це більш дешева робоча сила», - сказав Матуленіс.

Читайте також: Україна збільшила квоту для іммігрантів

Він зазначив, що зараз це питання найбільш актуальне через зростання кількості українських водіїв і будівельників. У минулому році робочі візи або посвідки на проживання на підставі роботи були надані майже 34,5 тисячі іноземців, з них близько 20 тисяч - громадянам України.

Квоти не діятимуть щодо кваліфікованого персоналу. За встановлення квот буде відповідати Міністерство соціального захисту і праці, також планується залучити експертів з Центру науково-дослідного моніторингу та аналізу. Конкретні пропозиції будуть висунуті до жовтня.

Водночас президент Литовської асоціації автоперевізників Linava Ерландас Мікенас заявив, що такі квоти для іноземних працівників можуть створити загрозу бізнесу.

Читайте також: У Литві закликали заборонити георгіївську стрічку

Уряд також вирішив посилити порядок відрядження громадян третіх країн в Литву — передбачається повернення до системи дозволів на роботу.

З іншого боку, уряд Литви вирішив полегшити приїзд для громадян США, Японії, Південної Кореї, Канади, Австралії, Нової Зеландії — щодо них будуть застосовуватися вимоги, подібні до тих, що висуваються до громадян Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-