В Австралії поліція здійснюватиме вибіркові перевірки в аеропортах

В Австралії поліція здійснюватиме вибіркові перевірки в аеропортах

Укрінформ
Федеральний уряд Австралії хоче надати поліції можливість проводити випадкові перевірки для підтвердження особи в аеропортах країни без будь-яких причин.

Про це заявив прем’єр-міністр Малкольм Тернбулл, зіславшись на “небезпечні часи”, що стоять перед нацією, у якості виправдання за такі вимушені заходи, повідомляє телекомпанія АВС.

“Обгрунтуванням для введення відповідних змін до законадавства, на підставі яких поліція в аеропорту зможе попросити вас ідентифікувати себе, є безпека австралійських громадян”, - сказав Тернбулл журналістам в аеропорту Мельбурна.

Читайте також: Австралія готова разом з Індонезією протистояти тероризму

Голова австралійського уряду та міністр внутрішніх справ Пітер Даттон, окрім планів запровадити згадані законодавчі зміни, анонсували також фінансовий пакет у розмірі 294 млн дол., призначений для підвищення безпеки внутрішніх аеропортів та впровадження нових безпекових заходів у регіональних центрах.

Наразі, згідно з чинними нормами, поліція може вимагати посвідчення особи лише у тому випадку, якщо є підозри, що особа скоїла або планує здійснити серйозний злочин. Однак правоохоронці вважають, що цього недостатньо і діюче законодавство не дозволяє їм повною мірою виконувати свої функції.

Читайте також: Австралія обмежує готівкові розрахунки

“Є певні умови, яких повинно бути дотримано, перш ніж поліцейський зможе запитати про ідентифікацію, що є абсурдом, і це питання поліція підняла перед нами. На даний момент ми вирішуємо цю законодавчу аномалію та дефіцит правового регулювання”, - пояснив міністр внутрішніх справ Пітер Даттон.

Натомість представники Зелених у парламенті Австралії виступили проти згаданих новел, стверджуючи, що такі зміни до законодавства – шлях до авторитаризму.

“Норма, що зобов’язує людей надавати документи для перевірки на будь-яку вимогу, є відмінною рисою поліцейських держав. Це повільний марш авторитаризму”, - заявив сенатор від Зелених Нік Мак-Кім.

Читайте також: Розстріл родини в Австралії: поліція підозрює дідуся

Серед запроваджуваних безпекових заходів, окрім перевірки документів, також пропонується використання на внутрішніх рейсах нових сканерів для тіла, аналогічних до тих, що використовуються у міжнародних аеропортах (незважаючи на проблеми конфіденційності австралійський уряд сподівається, що 94 відсотки пасажирів пройдуть через ці сканери) і додатковий огляд внутрішнього та міжнародного багажу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-