Моравецький каже, що квоти на біженців порушують суверенітет країн ЄС

Моравецький каже, що квоти на біженців порушують суверенітет країн ЄС

Укрінформ
Квоти на біженців, які встановлює Єврокомісія, порушує фундамент державного суверенітету країн ЄС, і Польща та Угорщина виступають проти політики Брюсселя щодо примусового розподілу біженців між країнами Спільноти.

Про це заявив у понеділок глава польського уряду Матеуш Моравецький під час спільної прес-конференції у Варшаві з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Пропозиція Євросоюзу, який накидає нам квоти (щодо прийому біженців — ред.) б'є по фундаменту державного суверенітету. Тут не йдеться про те, чи це сотні, тисячі чи десятки тисяч, хоча і це важливо, а про певну символіку захисту суверенітету, здатність знаходити компроміс, знаходити такі рішення на рівні ЄС, які влаштують усіх", - заявив Моравецький.

За його словами, якщо в Європі хтось хоче приймати біженців, то ніхто їм цього не забороняє.

"Однак ми хочемо чітко зазначити, що тут, над Віслою, ми вирішуємо, хто приїжджатиме або хто не приїжджатиме до Польщі. З прем’єром Орбаном ми узгодили позиції: у нас точно такий самий підхід до цього питання", - наголосив польський прем’єр.

Водночас Орбан висловив думку, що нинішній склад Європарламенту був обраний ще перед міграційною кризою в Європі, а тому важливі рішення у цій справі треба приймати після наступних виборів, які відбудуться в 2019 році.

"З'являється питання, чи не було б більш виважено і демократично почекати на вибори до Європарламенту в наступному році, коли вже знатимемо характер і вагу міграційної проблеми, жителі (країн ЄС) прийматимуть відповідні рішення",- заявив Орбан.

На його думку, нові вибори до Європарламенту могли б "завершити цю справу".

"Якщо йдеться про майбутню європейську процедуру, то ми бачимо її у контексті захисту кордонів, а не як центр розподілу іммігрантів", - сказав Орбан.

Читайте також: Уряд ФРН дозволить певній категорії біженців возз'єднатися з родинами

Як повідомляв Укрінформ, торік у грудні Єврокомісія подала до суду ЄС на Польщу, Чехію та Угорщину через невиконання цими країнами рішення від 2015 року про участь у процедурі обов'язкового розподілу біженців.

Після цього польський прем’єр неодноразово заявляв, що Польща приймає багато біженців з України, зокрема "кілька десятків тисяч утікачів з Донбасу". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-