Єврокомісія залишає Польщу під загрозою санкцій

Єврокомісія залишає Польщу під загрозою санкцій

Укрінформ
Єврокомісія усе ще має побоювання щодо стану верховенства права в Польщі, а тому поки не знімає з порядку денного застосування щодо Варшави 7-ї статті договору ЄС.

Про це заявив у понеділок у Брюсселі віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми зробили певний поступ, але ще не перебуваємо у точці, коли можна сказати, що проблеми вирішено", - заявив Тіммерманс.

Він уточнив, що на даний момент немає шансів зняти з порядку денного 7 статтю договору ЄС, що передбачає накладення санкцій на країну-члена.

"Усе ще маємо побоювання у цій справі (щодо стану верховенства права - ред.)", - констатував віце-президент Єврокомісії.

Читайте також: Польський парламент прийняв зміни до суперечливих законів про судочинство

Як повідомлялося, Єврокомісія у грудні вирішила застосувати 7-му статтю договору ЄС проти Польщі та дала Варшаві три місяці на реалізацію рекомендацій щодо поліпшення ситуації з верховенством права. У комісії викликали застереження зміни у системі судочинства й ухвалення Польщею законів у цій сфері. Йдеться про раніше ухвалені закони про Конституційний суд та суди загальної юрисдикції, а також про закони про Верховний суд та Національну раду судочинства. У квітні згідно з очікуваннями Єврокомісії польський парламент вніс зміни до законів про судочинство. Водночас деякі положення цих законів продовжують викликати застереження у Єврокомісії. Зокрема, йдеться про так звану надзвичайну скаргу - можливість оскарження вироків судів, які набули чинності упродовж останніх 20 років.

Польща хоче якомога швидше вирішити суперечку з Єврокомісією, аби це не впливало не переговори щодо виділення Варшаві коштів у новій бюджетній перспективі ЄС на 2021-2027 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-