Кремль оприлюднив перший “компромат” на Пашиняна, або Хто така Tuta absoluta

Кремль оприлюднив перший “компромат” на Пашиняна, або Хто така Tuta absoluta

Аналітика
Укрінформ
Замах нового прем’єра Вірменії на саму систему організації влади здатен спровокувати підвищену активність в Росії не лише Россільгоспнагляду

Нікол Пашинян — новий прем'єр-міністр Вірменії — заледве дві доби на посаді, а вже встиг наробити і наобіцяти стільки, що відомий на весь світ своєю аполітичністю Россільгоспнагляд був змушений виявити у вірменських томатах - Tuta absoluta, а у вірменських огірках ще страшнішу фітозаразу - Frankliniella occidentalis Perg. З попередженням, звісно: якщо ще раз подібне страхіття знайдемо, то постачання цих вірменських продуктів до Росії буде заборонено.

Навіть одразу й не зметикуєш, що тут з чого випливає: чи то Пашинян аж занадто різко стартував, чи то нерви у Кремля вже зовсім в шмаття? Мабуть, і те й те. Зрозуміло, що за два дні Пашинян нічого не міг встигнути зробити, зате наговорив кілька справді значущих намірів, що й могло спровокувати у Кремлі нервовий зрив.

Призначення Пашиняном нових керівників поліції та Служби національної безпеки не могло викликати у Кремля спротиву. Зрештою, за російськими ж поняттями про владу свої голови поліції та спецслужб - це святе право будь-якого лідера. Та й обрані Пашиняном кадри — не відставні американські поліціянти чи ЦРУшники, а свої, з досвідом роботи у цих органах. І те, що Пашинян усуває від влади партію свого попередника — теж у рамках згаданих понять. Плюс Пашинян слова поганого не сказав про Росію. То звідки взялася Tuta absoluta вже на другий день прем’єрства Пашиняна?

Пашинян заявив про намір добиватися скасування віз для поїздок громадян Вірменії до країн Євросоюзу: “Ми сподіваємося, що всі країни ЄС ратифікують угоду, і ми домовимося про безвізовий режим”. Йдеться про угоду між Вірменією та ЄС. Вона не така об’ємна як угода між Україною та ЄС, але все ж таки. Тобто, новий лідер Вірменії чітко проголосив курс на зближення із Заходом. А щодо Євразійського економічного союзу, членом якого є Вірменія, то Пашинян очікує насамперед збільшення товарообігу між Вірменією та Росією. Цікаво, правда? Сьогодні Вірменія має одного єдиного партнера у світі — Росію, але й туди, виявляється, Вірменія продає товарів менше, ніж хотіла б. А Россільгоспнагляд вже нагадав, що може бути ще менше, без помідорів та огірків.

Далі, Пашинян також заявив, що Вірменія готова почати дипломатичні відносини з Туреччиною без попередніх умов, і сподівається, що Анкара теж не висуватиме таких умов (зокрема, щодо Нагірного Карабаху). Звісно, це не означає, що Туреччина наступного дня радо побіжить відкривати в Єревані посольство, але тут головне інше: слова Пашиняна у Кремлі можуть розуміти виключно як натяк, що у світі є й інші країни, крім Росії, і зовнішня політика Вірменії не хоче бути безсловесним придатком зовнішньої політики Росії. До речі, нормалізація стосунків з Туреччиною — це прямий шлях до такої ж нормалізації з Азербайджаном, і тоді що, проблема Карабаху може вирішитися без Росії?

Щодо внутрішньої політики. Пашинян вважає за необхідне усунути “суперпрем’єрську” систему влади у Вірменії: “Наш уряд вживе заходів, щоб збалансувати владу між прем’єром, парламентом і президентом”. Тобто, Пашинян розвалює (поки що на словах, звісно) попередню систему організації та функціонування влади, яка у Вірменії вибудувана за російськими лекалами. І саме це — тотожність російської та вірменської влади — найбільше (більше навіть за Карабах) допомагає Кремлю контролювати внутрішню та зовнішню політику Вірменії. Тому замах Пашиняна на систему влади безумовно здатен спровокувати підвищену пильність Россільгоспнагляду. І це ще, як-то кажуть, квіточки, у Росії є ще багато інших органів “контролю”.

Дуже активно почав Пашинян, і взагалі події у Вірменії, схоже, розвиватимуться бурхливо. Попереду парламентські вибори, нові люди при владі, нова політика. Революція на марші.

Юрій Сандул, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-