В Україні назвали абсурдними звинувачення США щодо заперечення Голокосту

В Україні назвали абсурдними звинувачення США щодо заперечення Голокосту

Укрінформ
Українська держава жодного разу не підтримувала заперечення Голокосту, впродовж останніх років в ній не зафіксовано жодного інциденту, пов'язаного з антисемітським насиллям.

Про це йдеться у заяві Президії Ваад (Асоціації єврейських громадських організацій та общин - ред.) України з приводу листа конгресменів США  про ситуацію з антисемітизмом в Польщі та Україні.  

Як зазначається, нещодавно на сайті члена Конгресу від Демократичної партії Ро Ханни був оприлюднений лист від 23 квітня. 56 конгресменів, що підписали звернення, висловлювали своє занепокоєння щодо антисемітизму і заперечення Голокосту. Лист конгресменів спричинив широкий суспільний резонанс, проте його твердження не відповідають істині. Зокрема твердження про "підтримуване державою спотворення й заперечення Голокосту", що спостерігається в Україні.

"Це звинувачення абсурдне. Нам не відомий жодний факт, коли б українська держава підтримувала заперечення Голокосту в тому чи іншому вигляді. Маємо сумніви, що хтось із конгресменів, що підписали лист, може назвати бодай один такий випадок", - зазначають у Ваад. Натомість інформують, що на постсовєтському просторі в Україні найбільше зберігають пам'ять про жертв Голокосту.

Також неправдивим є твердження конгресменів, що закони України від 2015 року глорифікують нацистських колаборантів і "впроваджують карну відповідальність за заперечення їхнього героїзму".

"В законі України "Про правовий статус і вшанування пам'яті борців за незалежність України в XX столітті" взагалі немає нічого ані про будь-чий героїзм, ані про відповідальність за його заперечення... Закон, насправді, констатує очевидне - те, що учасники боротьби за українську незалежність боролись за українську незалежність. Ну і, звісно ж, у тексті закону в переліку з десятків організацій і груп нема українських колабораціоністських формувань", - зауважують у Ваад.

 І додають, що автори листа з посиланням на доповідь ізраїльського Міністерства у справах діаспори стверджують, що "відмивання українських "героїв" супроводжується зростанням антисемітських інцидентів по всій Україні".

Читайте також: У Німеччині 89-річну неонацистку ув'язнили за заперечення Голокосту

"Справді, у доповіді, випущеній відомством на чолі з міністром Нафталі Беннетом, містилось твердження про дворазове збільшення кількості антисемітських інцидентів в Україні у 2017 році порівняно з попереднім роком. На жаль, конгресмени посилаються на недостовірні дані. Міністерство у справах діаспори Держави Ізраїль не проводило власного моніторингу, базувалося при підготовці доповіді на розрізнених повідомленнях медіа й соціальних мереж, і його доповідь не може сприйматися як серйозне джерело достовірної інформації", - підкреслюють в Асоціації.

Натомість для отримання точної й повної інформації про прояви антисемітизму рекомендують звертатися до матеріалів моніторингу, що проводить Ваад України, який не зафіксував подібної негативної динаміки.

"Протягом 2017 року в Україні не було зафіксовано жодного антисемітського інциденту, пов'язаного з насильством. В цей ж час в багатьох країнах Західної Європи та в США кількість нападів на ґрунті антисемітизму вимірюється десятками", - наголошують у Ваад, а також інформують, що результати моніторингу та аналізу антисемітських інцидентів в Україні, якими оперує Ваад України останні 15 років, лягають в основу відповідних звітів Держдепартаменту США та ОБСЄ.

Водночас у Ваад висловлюють подив з приводу появи цього листа саме зараз і "що саме змушує конгресмена Ро Ханна, який раніше не звертав особливої уваги на те, що відбувається у Східній Європі, приблизно з березня 2018 року почати активно виступати з публічною підтримкою російської зовнішньої політики".

"Доволі очевидно, що його звертання до проблем "українського антисемітизму" варто розуміти саме в цьому контексті", - роблять висновок в Асоціації.

І нагадують, що американські конгресмени писали подібні листи у 2009 і 2013 роках і "вони були ініційовані політтехнологами, що працювали на Кремль".

"Ми розцінюємо цей лист як антиукраїнську дифамацію, яку вже використовують у пропагандистському секторі гібридної війни РФ проти України", - підкреслюють у Ваад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-