33 мільйони франків: Швейцарія розсекретила рахунки екс-регіонала Єфремова

33 мільйони франків: Швейцарія розсекретила рахунки екс-регіонала Єфремова

Укрінформ
На рахунках родичів колишнього голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександра Єфремова розміщено 33 мільйони швейцарських франків.

Про це повідомляє DW з посиланням на документи, оприлюднені днями у реєстрі судових справ Швейцарії.

“Колишній голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов відомий своєю категоричною проросійською і антизахідною риторикою. Утім, виявляється, сім'я Єфремових, так само як і чимало інших осіб з найближчого оточення екс-президента Віктора Януковича, не гребувала виводити значні суми коштів сумнівного походження на Захід, зокрема до Швейцарії”, - йдеться в повідомленні.

За інформацією швейцарського Відомства з протидії відмиванню коштів, на пов'язані з провідним екс-"регіоналом" рахунки у Швейцарії, починаючи з 2006 року, надійшли 33 мільйони швейцарських франків. Ці рахунки, за інформацією правоохоронців, контролюють син Олександра Єфремова Ігор та його дружина.

Зазначається, що Ігор Єфремов з дружиною проживають у Відні. Саме до австрійської столиці у липні 2016 року вилітав екс-лідер фракції ПР, коли його в Україні зняли з літака і відправили у слідчий ізолятор. Відтоді Єфремов перебуває під вартою за обвинуваченням у сепаратизмі.

Тим часом гроші у Швейцарії лежать на підконтрольних сину і невістці Єфремова рахунках низки компаній з Кіпру, Британських Віргінських островів та Канади. Саме ці рахунки фігурують у кримінальній справі, відкритій проти Олександра Єфремова в Україні після втечі Віктора Януковича. Згідно з документами, які містяться в українському реєстрі судових рішень, Єфремова звинувачують у розтраті бюджетних коштів державного підприємства "Луганськвугілля" в особливо великому розмірі. Згідно з матеріалами кримінальної справи, Єфремов чинив незаконний вплив з використанням владних повноважень на керівництво "Луганськвугілля", аби схилити їх до співпраці з фірмами, підконтрольними Єфремовим.

У результаті, як випливає із швейцарських судових документів, держпідприємство купило у фірм Єфремових у період з 2008 по 2014 рік шахтне обладнання на загальну суму (у перерахунку) близько 374 мільйона швейцарських франків. Часто компанії Ігоря Єфремова вигравали тендери попри те, що продавали обладнання у рази дорожче за конкурентів, випливає з документів у судових реєстрах України і Швейцарії. 

Для легалізації частини коштів, за інформацією українських слідчих, підозрювані використовували фіктивну фірму зі статутним капіталом у 100 гривень, зареєстровану у спальному районі Львова. Підставний керівник фірми знімав мільйони гривень, перераховані фірмами Єфремових, і передавав названим людям за винагороду у 200-400 гривень. Значна частина коштів, як вважає слідство, була виведена за кордон.

Зазначається, що син Олександра Єфремова Ігор, його дружина і підконтрольні їм компанії протягом кількох років судилися у Швейцарії, вимагаючи розморозити 33 мільйони франків, заблоковані з червня 2016 року. Єфремови переконували швейцарських суддів, що кримінальні справи проти Єфремова-старшого є "політичною розправою" і навіть порівняли колишнього головного "регіонала" у Верховній Раді з російським опальним бізнесменом Михайлом Ходорковським. Однак швейцарські судді відмовилися розморожувати рахунки. Згідно з рішенням Федерального суду Швейцарії від 21 березня, оприлюдненого у реєстрі судових рішень на початку травня, рахунки Єфремових будуть заблоковані доти, доки Україна не доведе у суді злочинне походження коштів.

Читайте також: Суд продовжив арешт Єфремову до 24 червня

Як повідомили DW у Федеральному відомстві юстиції Швейцарії, українським слідчим на підставі рішення Федерального суду у середині квітня було передано банківські документи про рух коштів на швейцарських рахунках Єфремових. Швейцарські правоохоронці також передали українським колегам матеріали кримінальної справи за підозрою Ігоря Єфремова у відмиванні грошей, включно з протоколом допиту Єфремова-молодшого. Цю справу у Швейцарії було закрито 2015 року за браком доказів, повідомили DW у Федеральній прокуратурі Швейцарії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-