У Чехії не виробляли і не зберігали

У Чехії не виробляли і не зберігали "Новічок" – прем’єр

Укрінформ
Прем'єр-міністр ЧР Андрій Бабіш спростував заяву президента країни Мілоша Земана про те, що в Чехії виробляли і тестували нервово-паралітичну речовину "Новічок".

Про це повідомляє Radio Praha.

"Прем'єр-міністр ЧР Андрій Бабіш обговорив з главами Інформаційної служби безпеки (BIS) і військової розвідки питання, пов'язані з наявністю на території Чехії нервово-паралітичної речовини типу "Новічок". У прес-релізі за підсумками зустрічі повідомляється, що в Чехії не виробляли, не синтезували і не зберігали речовину типу "Новічок", - йдеться в повідомленні.

Обговорення пройшло в контексті останньої заяви президента країни Мілоша Земана, який повідомив, що "спецслужби надали дані щодо "Новічка", які відрізняються один від одного". З посиланням на військову розвідку, Мілош Земан заявив, що в Чехії "у невеликій кількості виробляли і тестували нервово-паралітичну речовину A230", яку президент назвав "Новічком".

У коментарі на цю заяву міноборони Чехії повідомило, що речовини групи "Новічок" синтезувалася в країні для цілей хімічного захисту лише в мікроскопічно малій кількості і не могли опинитися за межами лабораторії. Речовина, якою було отруєно у Великій Британії подвійного агента Сергія Скрипаля, в Чехії, не пройшла перевірку.

При цьому російські офіційні особи інтерпретували заяву Мілоша Земана на користь спростування версії, що за отруєнням у Солсбері стоїть Москва, повідомляє видання.

Читайте також: У Лондоні трьох людей облили невідомою речовиною, постраждалі - в лікарні

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня в британському Солсбері з сильним отруєнням було госпіталізовано екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля і його дочку. Через деякий час було госпіталізовано кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події. За даними слідства, проти Скрипаля і його дочки було використано нервово-паралітичну речовину "Новічок" російського виробництва.

У відповідь на замах на Скрипаля британський уряд ініціював висилання російських дипломатів з країн НАТО, ЄС та їхніх партнерів. Солідарність з Великобританією висловили 28 держав, які вислали майже 150 російських дипломатів. Крім того, анульовано акредитації семи російських представників при НАТО.

Росія свою причетність до отруєння Скрипаля заперечує.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-