Чеські ЗМІ назвали Земана кремлівським агентом через заяву про

Чеські ЗМІ назвали Земана кремлівським агентом через заяву про "Новічок"

Укрінформ
Речовина, використана при отруєнні подвійного агента Сергія Скрипаля і його дочки у Британії, відрізняється від тієї, яка тестувалося у Військовому дослідному інституті Міністерства оборони Чехії у Брно.

Так Міністерство закордонних справ Чеської Республіки відреагувало на заяву президента країни Мілоша Земана про те, що "Новічок" вироблявся і випробовувався у Чехії.

"Те, що МЗС вважає найважливішим, - це той факт, що нервово-паралітична отрута, використана у нападі у Великій Британії, позначена як A234 і, отже, є речовиною, відмінною від тієї, що досліджувалася чеським військово-дослідним інститутом у Брно", - йдеться в прес-релізі МЗС.

Зазначається, що невелика кількість цієї речовини (кілька мікрограмів), однак типу A230, справді досліджувалася згаданим Інститутом зі схвалення Організації із заборони хімічної зброї. Сама субстанція після того негайно була ліквідована лабораторією і ніде не зберігається. Цю речовину неможливо використовувати неправильно, наголошують у відомстві. У ньому також відзначають, що чеська армія через свій Військово-дослідний інститут у Брно спеціалізується на захисті від впливу хімічних речовин. Для цих цілей логічно, що він має знати властивості цих агентів. Відповідний аналіз проводиться лабораторним мікросинтезом, який, однак, не розглядається як виробництво, у відповідності з Міжнародною конвенцією.

Між тим представники більшості політичних партій, крім комуністів і ультраправих, розкритикували слова Земана про те, що в Чеській Республіці вироблялася отрута "Новічок". А багато ЗМІ назвали його "кремлівським агентом". Видання Blesk пише, що заява президента може бути винесена на розгляд Комітету у закордонних справах парламенту.

Читайте також: Земан заявив, що "Новічок" вироблявся у Чехії

Нагадаємо, раніше Земан заявив, що у Чехії для досліджень у невеликій кількості вироблявся нервово-паралітичний газ А 230, який відноситься до категорії отруйних речовин "Новічок".

Експеримент проводився в листопаді 2017 року у Військовому дослідному інституті Міністерства оборони у Брно, заявив Земан з посиланням на доповідь чеської Служби безпеки та інформації. Після тестів, за його словами, речовину було знищено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-