Фріланд засудила переслідування журналістів у світі

Фріланд засудила переслідування журналістів у світі

Укрінформ
Канада рішуче засуджує будь-які спроби залякувань чи інших переслідувань журналістів.

Про це заявила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд у своєму зверненні у четвер, 3 травня, з нагоди Всесвітнього дня свободи преси.

«У багатьох місцях представники медіа стикаються із постійними та неприйнятними загрозами. Цифри не брешуть: минулого року 75 журналістів були вбиті, 81 – ув’язнений, одна особа досі вважається зниклою безвісти. Ці напади послаблюють демократію, стишують голоси пригноблених та підривають громадську довіру. Ми рішуче засуджуємо будь-кого, хто будь-яким чином залякує чи переслідує журналістів, які відстоюють правду», – сказала Фріланд.

Читайте також: Трюдо відзначив роль ЗМІ у розвитку демократичних суспільств

Вона наголосила, що «без вільної та незалежної преси ми всі втратимо». «Медіа грають суттєву роль у захисті та донесенні правди по всьому світу», - зауважила міністр.

Нагадаємо, Всесвітній день свободи преси відзначається щорічно з 1992 року з ініціативи представників незалежної преси країн Африки, схвалено Організацією Об'єднаних Націй з питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО).

3 травня 1991 року в столиці Намібії представники незалежної преси країн Африки ухвалили «Віндхукську декларацію», в якій містився заклик до урядів держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. У декларації підкреслювалося, що найважливішою складовою частиною будь-якого демократичного суспільства є вільна, плюралістична й незалежна преса.

1993 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення проголосити 3 травня Всесвітнім днем преси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-