Боротьба з корупцією: у GRECO заявляють, що країни ігнорують третину рекомендацій

Боротьба з корупцією: у GRECO заявляють, що країни ігнорують третину рекомендацій

Укрінформ
Корупція стала світовою проблемою, яка не лише підриває довіру до державних і приватних інституцій, а й призводить до ув’язнення та вбивства тих, хто намагається викривати корупційні діяння.

Про це йдеться у річному звіті "Групи держав проти корупції" (GRECO), повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Багато звинувачень у корупції чи вчинках проти справедливості у державних та приватних організаціях знищили довіру людей до них. Судді були звільнені або ув'язнені, незалежна та неупереджена робота багатьох прокурорів була підірвана; виборчі кампанії були забруднені звинуваченнями у корупції; а журналістів, що викривають корупцію, примушують мовчати, ув'язнюють або вбивають", - заявив президент GRECO Марин Мрчела.

За його словами, корупція стала дуже реальною, серйозною загрозою як різноманітним інституціям, так і суспільству у цілому.

«Це порушує нашу демократичну структуру, підриває верховенство права, загрожує реалізації прав людини, завдає шкоди економічному зростанню та соціальному розвитку. Ефективне та повне виконання рекомендацій GRECO є ключовим елементом для вирішення цих загроз», - наголосив Мрчела.

У річному звіті зазначається, що до 31 грудня 2017 р. країни, які проходили оцінку, не імплементували майже третину рекоментацій GRECO. Повністю було імлементовано 25,4% рекомендації, часткову імплементацію пройшли 44,4% рекомендацій.

«Ці рекомендації стосуються переважно звіту про активи, обмеження зовнішньої діяльності, прозорості взаємодії з лобістами та управління конфліктами інтересів», - йдеться у документі.

Натомість рівень відповідальності був вищим щодо суддів - країни, які проходили оцінку, імплементували майже половину (42,6%) рекомендацій GRECO, але третина лишилася частково імплементованою (36%) і трохи більше п’ятої частини (21%) не імплементовано.

Читайте також: Журналісти мають першорядне значення для захисту демократії - глава МЗС ФРН

«Країни набагато краще втілювали реформи щодо прокурорів: держави повністю виконали 54% рекомендацій та частково 32%, лише 14% не було імплементовано», - зазначається у звіті.

Протягом 2017 року GRECO випустила шість оціночних звітів, два з них були підготовлені в рамках 5-го етапу оцінювання GRECO, під час якого розпочато моніторинг запобігання корупції у вищих виконавчих органах влади та правоохоронних органах. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-