Іран готує відповідь на можливий вихід США із ядерної угоди

Іран готує відповідь на можливий вихід США із ядерної угоди

Укрінформ
Вихід США з ядерної угоди з Іраном означатиме, що угоди більше немає, тож Іран розглядає кілька варіантів відповіді на такий можливий крок США.

Про це заявив посол Ірану в Великій Британії Хамід Баідінежад в інтерв'ю телеканалу CNN.

"Якщо США вийдуть з угоди, це буде означати, що ніякої угоди не залишилося", - сказав іранський дипломат, додавши, що "наслідком цього буде те, що Іран, насправді, буде готовий повернутися до попереднього стану справ".

За його словами, Іран розглядає кілька варіантів відповідей на можливий вихід США з угоди.

"Це може бути збагачення урану, переосмислення нашої співпраці з агентством (МАГАТЕ), це можуть бути й інші дії, які  зараз знаходяться в стадії розгляду", - додав посол.

Як відомо, президент США Дональд Трамп продовжує критикувати Іранську ядерну угоду (JCPOA), досягнуту в 2015 році, яка обмежує Тегеран у виробництві ядерного палива для воєнних цілей щонайменше до 2025 року. До 12 травня Трамп має прийняти рішення про те, чи продовжують Сполучені Штати свою участь в JCPOA на наступний термін.

Решта учасників укладеної в 2015 році угоди з Іраном – Велика Британія, Франція, Німеччина, Росія і Китай – виступають за її виконання. Документ був схвалений Радою Безпеки ООН.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш закликав президента США Дональда Трампа не виходити з міжнародної ядерної угоди щодо Ірану, порвідомляє ВВС.

Читайте також: Іранська ядерна угода була побудована на брехні - Помпео

За його словами, Близький Схід перебуває в небезпечній позиції, і якщо не буде збережена угода, існує ризик війни. 

Гутерріш зазначив, що ця угода є важливим досягненням та дипломатичною перемогою, яку необхідно зберегти. Вона не повинна бути скасована, якщо не буде кращої альтернативи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-