ООН пропонує допомогу в процесі денуклеаризації Північної Кореї

ООН пропонує допомогу в процесі денуклеаризації Північної Кореї

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив про готовність Організації підтримати процес денуклеаризації Корейського півострова, в тому числі, забезпечити спостереження за припиненням ядерної програми КНДР.

Про це глава ООН поінформував у середу, повідомляє Центр новин ООН.

"Співробітництво, зокрема, може включати спостереження за процесом закриття ядерного полігону на півночі Корейського півострова і перетворення території, що розділяє дві Кореї, на "зону миру", - зазначили в Організації.

У канцелярії Генерального секретаря напередодні ввечері підтвердили інформацію про телефонну розмову Антоніу Гутерріша з президентом Південної Кореї Мун Чже Іном. Повідомляється, що південнокорейський лідер попросив в ООН допомоги в питаннях саме такої співпраці. Генсек ООН зі свого боку запевнив у повній підтримці ООН цих ініціатив.

Як повідомляв Укрінформ, 27 квітня відбулася історична зустріч лідерів двох Корей, які підписали Панмунджомську декларацію про мир, процвітання і об'єднання Корейського півострова. Вони домовились про низку спільних заходів, у тому числі про переговори, покликані офіційно покласти край Корейській війні, яка почалася в червні 1950 року.

Читайте також: Південна Корея не хоче виводити американські війська

З 2006 року всупереч резолюціям РБ ООН Північна Корея провела шість ядерних випробувань, а також численні запуски балістичних ракет. З квітня 2009 року влада КНДР не пускає інспекторів МАГАТЕ на ядерні об'єкти країни. Спостереження ведеться виключно за допомогою супутників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-