У вірменської революції рівень “оксамиту” неухильно знижується

У вірменської революції рівень “оксамиту” неухильно знижується

Аналітика
Укрінформ
Головне питання революції — про владу — знову стоїть у Вірменії гранично просто: або — або. І час на його вирішення — обмежений

У Вірменії на сьогодні маємо. По-перше, відставка попереднього прем’єра і президента країни з десятирічним стажем Сержа Саргсяна не привела до закінчення “оксамитової” революції. По-друге, Республіканська партія, яка має більшість у нинішньому парламенті, не бажає віддавати уряд, тобто — віддавати владу. По-третє, Республіканська партія змушена погодитися на дострокові парламентські вибори, але хоче через уряд утримати адміністративний контроль над їх проведенням. По-четверте, опозиція прагне усунути Республіканську партію від влади (а отже — і від адміністративного контролю над виборами) ще до дострокових виборів.

Навколо двох останніх пунктів і розгортається нині гаряча боротьба.

1 травня парламент не обрав лідера протестів, керівника опозиційної парламентської фракції “Елк” Нікола Пашиняна прем’єр-міністром. Республіканська партія свого кандидата не висувала (їй це не потрібно, бо уряд вже очолює їхня людина — Карен Карапетян), а Пашиняна не підтримала (більше кандидатів не було). 8 травня буде ще одна спроба обрати главу уряду. Якщо вона закінчиться так само, то парламент буде розпущений, оголошені дострокові вибори, а уряд залишиться в руках республіканців. Тобто, нині мета вірменського Майдану — змусити Республіканську партію проголосувати 8 травня за Пашиняна.

Жорсткість протистояння безумовно зросла порівняно з часом, коли йшлося про вимогу відставки Сержа Саргсяна. Одна справа — усунення від влади однієї особи, зовсім інша — цілого клану. Клан, безумовно, має набагато більші ресурси спротиву. У вірменської революції рівень “оксамиту”, тобто — ймовірність перемоги без жертв - неухильно знижується, його вже можна назвати критично низьким. Після недовгої паузи протести поновилися з попереднім розмахом. Інформаційні агентства повідомляють, що з ранку 2 травня в Єревані блоковані всі основні дороги, включно з трасою до аеропорту, центр міста, дороги, що зв'язують центр з околицями. В країні зупинені усі пасажирські та вантажні залізничні перевезення. У другому за величиною місті Гюмрі демонстранти зайняли мерію. Очевидно, що довго так тривати не може, параліч країни так чи інакше має бути припинений.

З ранку 2 травня у Вірменії блоковані всі основні дороги
З ранку 2 травня у Вірменії блоковані всі основні дороги

Реакція в Україні на перипетії вірменського Майдану крутиться навколо питання, наскільки він є антиросійським. Висновок переважно робиться невтішний: Вірменія міцно зав'язана на Росію, лідер опозиції Пашинян публічно клянеться у вірності союзу з Росією, отже нам, українцям, з того їхнього Майдану користі жодної. У чому принципова, системна “антиросійськість” вірменської революції - Укрінформ вже писав, і ніякі запевнення Пашиняна щодо Росії тут зовсім нічого не змінюють. Нарешті, варто все-таки не думати про лідера вірменського Майдану аж так спрощено. Незалежно від того, що думає про Росію Нікол Пашинян (як про ворога чи друга своєї країни), сьогодні він веде боротьбу з Республіканською партією, точніше, з групою (кланом) вірменських політиків, котрі тримають владу в країні з 1998 року. Боротьба важка, із зовсім не очевидними шансами на перемогу. Створювати за таких умов собі ще одного ворога — Росію, відкривати “другий фронт” - вершина дурості. Тим більше, що в такому разі частина учасників протесту, якщо не більшість, відсахнеться від Пашиняна, і революція зазнає безумовної поразки. Спочатку подолай одного ворога, потім воюй з іншим — не треба думати, що це елементарне правило боротьби невідоме Пашиняну. Сьогодні взяти владу в країні є незрівнянно важливішим завданням, ніж з'ясовувати стосунки з Росією.

Утім, все це має сенс, якщо Пашинян вважає союз Росією стратегічно невигідним Вірменії, про що, звісно, він вголос говорити не буде, а тому наші фантазії на цю тему — лише фантазії.

І ще варто зауважити щодо української реакції на події у Вірменії, що вірмени насправді зовсім не зобов'язані нікому, у тому числі українцям, звіряти з ними якість своєї революції. Зокрема, вірмени не мають власних причин настільки ворогувати з Росією, як українці. Росія не забирала у Вірменії Крим і не веде війну проти Вірменії на вірменському Донбасі. Швидше навпаки: Вірменія відвоювала чималий шмат території в Азербайджану за прямої підтримки Росії і сьогодні утримує цей шмат завдяки Росії. Про це, і ще дещо подібне, слід пам'ятати, коли нам хочеться сказати щось зневажливе про вірменський Майдан.

Юрій Сандул, Київ

P.S. Як-то кажуть, поки верстався номер... Республіканська партія погодилася проголосувати за Пашиняна. Про це заявив глава партійної фракції у парламенті Ваграм Багдасарян. Чинна влада знову відступила. Але чомусь нема впевненості, що генеральна битва за владу вже позаду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-