Шефові TNK-BP підсипали отруту російські спецслужби - Telegraph

Шефові TNK-BP підсипали отруту російські спецслужби - Telegraph

Укрінформ
Російські спецслужби повільно труїли виконавчого директора нафтової компанії TNK-BP, той змушений був терміново тікати з Росії.

Про це пише в понеділок британська Telegraph.

"Боб Дадлі, американський глава британського нафтового велетня, змушений був тікати з Москви після того, як результати аналізу крові показали, що його повільно труять", - йдеться в статті з посиланням на слова колишнього співробітника Іллю Заславського.

Чутки про отруєння Дадлі почали поширюватися в 2014 році, через шість років після того, як він залишив Росію у серпні 2008 року. У той час Дадлі був старшим керівником BP, очолюючи високорентабельне спільне підприємство TNK-BP. Заславський, який працював на TNK-BP протягом 4 з половиною років, заявив, що російська влада хотіла витіснити Дадлі, тому виробили план отруїти його. Заславський вважає, що тільки ФСБ мала досвід подібних операцій.

Через п'ять років після того, як Дадлі поїхав з Москви, ТНК-ВР була продана державній «Роснафті». BP отримала суму в 12 мільярдів фунтів стерлінгів і надала 12,5 відсотка акцій «Роснафті». Угода була укладена у присутності Дадлі і Володимира Путіна.

Читайте також: Росія могла готувати в США ще один Солсбері – ЗМІ

"Уся ідея полягала в тому, щоб витіснити Боба Дадлі і близько 150 західних менеджерів", - стверджує Заславський, який нині є керівником Фонду Вільної Росії, антипутінського мозкового центру в Вашингтоні, а також співробітником Інституту політики Чатем-Хауса в Лондоні.

За його словами, переслідування західних співробітників відбувалося на багатьох рівнях: за ними стежили, вдиралися до їх квартир. Шодо Дадлі і ще кількох менеджерів були відкриті судові справи. Натяк був простий - треба піти, але Дадлі був упертий і чистий перед законом, легальним чином прибрати його з Москви не вдалося. Тоді було прийнято рішення застосувати отруту. 

У Великобританії були проведені різні лабораторні дослідження і підтверджено, що отруєння сталося в Росії, в крові чоловіка були виявлені ознаки отрути. "Це не було звичайне харчове отруєння. Це було не один раз, це відбувалося протягом кількох тижнів", - говорить Заславський. Очевидно, речовину додавали Дадлі в їжу в офісі. Довести, хто стоїть за отруєнням і який засіб було використано, не вдалося. А керівник компанії, дізнавшись про діагноз, залишив Росію, де прожив 9 років, таємно і швидко, причому, повернувся не в Лондон, а поїхав у секретне місце в Європі.

Заславський вважає, що те, що британський уряд не повівся жорстко з Кремлем у той час, не висунув претензій, спонукало Москву вчинити напад на Скрипалів у Солсбері, не боюючись. 

BP відмовилася від коментарів. А сам Дадлі минулого тижня на зустрічі з журналістами дав таку пораду молодим керівникам, які починають працювати в нафтовому бізнесі: "Тримайтеся чимдалі від Росії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-