Миротворці для Донбасу: експерт розповів, що змінилося після переобрання Путіна

Миротворці для Донбасу: експерт розповів, що змінилося після переобрання Путіна

Ексклюзив
Укрінформ
Розгортання миротворчої місії ООН на Сході України є єдиним можливим варіантом мирного врегулювання на Донбасі, однак після переобрання президентом Володимира Путіна та чергового погіршення відносин із Заходом в Росії вже припинили навіть дискусії з цього приводу.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив провідний аналітик фонду Carnegie Europe Томас де Ваал в рамках своєї участі у публічній дискусії у Києві "Як бути з непідконтрольними територіями: Україна, Молдова, Грузія?".

“До виборів в Росії справді йшли дискусії з цього приводу. Можливо і тоді це було не серйозно, але принаймні тоді йшла дискусія в Росії. Але боюсь, що ситуація зараз погіршилася в силу різних причин, у тому числі через Сирію, атаку в Англії, і поки це питання не піднімається. На моє переконання, це (миротворча місія ООН на Донбасі — ред.) - єдиний можливий варіант для мирного врегулювання конфлікту”, - сказав він.

Коментуючи завершення режиму проведення АТО та перехід до операції Об'єднаних сил, експерт фонду Carnegie Europe назвав таке рішення української влади логічним та правильним: “Все-таки там відбувається справжній військовий конфлікт, це це не просто якась кримінальна операція, якою повинні займатися спецслужби. Там справжній конфлікт йде і логічно, щоб Генштаб керував такою операцією”, - сказав він, додавши, що водночас військові мають забезпечити дотримання прав усіх людей у зоні проведення операції.

Читайте також: Миротворців ООН на Донбасі може бути до 40 тисяч - Полторак

Томас де Ваал висловив переконання, що змусити змінити агресивну поведінку Кремля можуть лише санкції, які є дієвими: “Режим санкцій існує. Потрібно терпіння”.

У ході свого виступу на публічній дискусії експерт також вказав на те, що конфлікт на Донбасі, як і інші конфлікти, такі як, наприклад, в Абхазії, Придністров’ї, на Кіпрі, є багатовимірними, мають глобальний та місцевий рівні. І для розв’язання конфлікту потрібен прогрес на обох рівнях. “Москва дуже важливий фактор, але він не повинен перешкоджати просуванню на місцевому рівні. І цей місцевий рівень довіри необхідний для просування, якщо зміни відбудуться на геополітичному рівні”, - сказав він.

На переконання аналітика, поруч з санкційним тиском на Росію, українській владі потрібно активно працювати на місцевому рівні, зокрема, залишаючи та розвиваючи міжлюдські та економічні зв’язки з окупованими територіями.

“І найважливіше, щоб Україна не зупинила свій євроінтеграційний шлях, бо буде сильна ідея, щоб запропонувати жителям Донбасу”, - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-