У Китаї планують посилити контроль за Інтернетом

У Китаї планують посилити контроль за Інтернетом

Укрінформ
Голова КНР висловився за посилення державного втручання в Інтернет.

Про це глава КНР Сі Цзіньпін заявив 21 квітня на конференції з кібербезпеки у Пекіні, повідомляє DW з посиланням на Сіньхуа

"Ми не можемо допустити, щоб Мережа стала платформою для поширення шкідливої інформації та розпалювання гніву завдяки чуткам", - заявив Сі.

Він наголосив, що без заходів щодо посилення безпеки в Інтернеті не буде безпеки економічної та соціальної.

Варто зауважити, що Китай і без того серйозно контролює Інтернет. Доступ до ряду закордонних сайтів блокує "Великий китайський фаєрвол". Веб-сторінки також фільтрують за низкою ключових і "заборонених" слів. Глобальні пошуковики - як-от Google, Bing чи Yahoo - також змушені фільтрувати результати.

Читайте також: Росія під виглядом боротьби з Telegram готується до інформаційної ізоляції - РНБО

Торік Financial Times писала про один із кроків веб-цензури у КНР. Тоді у китайських соцмережах та месенджерах знищували записи зі згадкою Вінні-Пуха. Офіційно кампанія не підтверджувалася, проте припускалося, що причиною цього було використання образу ведмедика для порівняння з Сі.

Тематичний сайт GreatFire додає, що в червні 2014 року китайська "інтернет-поліція" блокувала всі сервіси Google, а також слова "кров", "35 травня" (натяк на 4 червня 1989 року  - дату подій на площі Тяньаньмень). Утім, веб-користувачі у Китаї вдаються до трюків задля обходу цензури. Приміром, публікуючи світлину з трьома чашками кави з числами 89, 64 і 25 на молочній піні (89 - 1989 рік, 64 - 4 червня, 25 - двадцятип'ятиріччя події) або ж пакета молока із терміном придатності 4.06.14 і написом: "Ще не застаріло. Маємо пам'ятати".

У 2017 році Китай був на 176-му місці в рейтингу свободи преси за версією "Репортерів без кордонів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-