Експерт сказав, які країни ЄС

Експерт сказав, які країни ЄС "зачепила" російська газова корупція

Ексклюзив
Укрінформ
Росія є найбільшим постачальником корупції, а не газу в Європу.

Таку думку висловив в коментарі кореспондентові Укрінформу науковий співробітник Центру трансатлантичних відносин Університету Джона Гопкінса (США) Тарас Кузьо.

"Росія найбільше експортує в Європу не газ, а корупцію. І ця корупція страшенно впливає на деякі країни. Зокрема, це стосується Німеччини, Австрії", - сказав він.

На переконання експерта, саме російська газова корупція в Європі зробила можливим реалізацію газопроводу "Північний потік-2" по дну Балтійського моря до Німеччини. "Так, росіяни купили Шредера, колишнього канцлера", - зазначив він.

Ще однією причиною, за словами фахівця, є значні "русофільські тенденції" у Німеччині: "Німці завжди мали русофільські тенденції. Це вже 100 років, коли вони були готові мати велику справу з Росією, ігноруючи ті народи, які між ними – поляків, українців".

Говорячи про останні санкції США проти РФ, в т.ч. проти очільника "Газпрому" Олексія Міллера, Кузьо вказав на те, що навряд чи вони зможуть зупинити реалізацію проекту "Північний потік-2".

Як відомо, раніше британська газета The Telegraph опублікувала статтю про злочинну монополію Кремля на постачання газу до Європи під назвою "Витік документів ЄС демонструє змову і приховування Брюсселем зловживань путінського "Газпрому". Матеріал базується на витоку документів генерального директорату з питань конкуренції Єврокомісії щодо розслідування порушення російським газовим монополістом правил конкуренції на європейському ринку.

Читайте також: Кримінальні партнери Путіна контролювали транзит газу до України – росЗМІ

Найдовше в історії ЕС розслідування продемонструвало, що контрольований Кремлем енергетичний гігант "Газпром" використовував свою необмежену владу для тиску на слабкі країни у Східній Європі, а також для розколу об’єднаного енергетичного ринку Євросоюзу за допомогою примусової політики цін. У ньому також робиться припущення, що Німеччина за вигідними угодами з "Газпромом" отримувала конкурентні переваги у цінах на газ за рахунок інших економік ЄС.

В статті зазначалося, що нинішній скандал порушує питання щодо добросовісності політичної системи Німеччини. Зокрема, соціал-демократи у німецькій коаліції підтримують проект газопроводу "Північний потік", яким володіє та контролює "Газпром". Колишній канцлер ФРН Герхард Шредер є членом наглядової ради директорів проекту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-