Замість Siemens: російська турбіна розвалилася під час випробувань - Reuters

Замість Siemens: російська турбіна розвалилася під час випробувань - Reuters

Укрінформ
Нова спроба випустити першу потужну російську газову турбіну, яка мала замінити імпортні аналоги великих постачальників, провалилася - випробування закінчилися аварійно.

Про це повідомили агентству Reuters джерела в енергетичній галузі, знайомі з підсумками випробувань.

Випробування проходили ще в грудні, на заводі "Сатурн", який входить у держкорпорацію "Ростех", у Рибінську. За словами одного з джерел, при випробуваннях дослідного зразка, модернізованої газотурбінної установки 110М, "турбіна розвалилася". "Її намагалися відновити до березня, але не вийшло", - сказало воно.

Друге джерело підтвердило інформацію: "Вона розвалилася на випробуваннях. Немає турбіни, все".

Третє джерело, близьке до проекту, сказало, що зараз турбіну все ж намагаються відновити, розраховуючи зробити це до лютого наступного року.

Влада Росії включила доопрацювання російської турбіни 110 у програму імпортозаміщення, розраховуючи закрити локальний попит вітчизняним устаткуванням. Проектом займається спільне підприємство російського держенергохолдингу "ІнтерРАО", корпорації "Роснано" і "Сатурну", які ще у 2012 році створили спеціальний інженерний центр для модернізації двигуна й створення ГТД-110М. Програму спочатку було розраховано на два з половиною роки, а загальні інвестиції оцінювалися в 2,5 мільярда рублів (40,5 млн дол.).

Прес-служба "Об'єднаної двигунотелебудівельної корпорації" (ОДК), що входить у "Ростех" і володіє "Сатурном", сам інженерний центр і Роснано підтвердили факт аварії. У коментарі сказано, що аварія сталася в грудні 2017 року, несправність може бути усунено, роботи вже ведуться. Але терміни відновлення не назвали.

За оцінкою Міненерго РФ, близько половини устаткування в російській енергосистемі - іноземного виробництва. У генерації Росія найбільше закуповувала за кордоном газові турбіни.

Більшість нових російських електростанцій після реформи монополії РАО ЄЕС будувалися на імпортних турбінах, куплених у Siemens, французької Alstom, американської General Electric, італійської Ansaldo Energia.

Читайте також: Україна робить усе для блокування турбін Siemens у Криму - Прем'єр

Як відомо, раніше Росія спробувала незаконно ввезти газові турбіни Siemens для ТЕС, які будуються в окупованому Севастополі й Сімферополі. Про це стало відомо влітку минулого року, після чого Німеччина ініціювала персональні санкції проти відповідальних осіб у російському уряді.

Як заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, українська сторона зробить усе можливе для того, щоб турбіни німецької компанії Siemens, які були завезені Росією в окупований Крим, не працювали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-