Макрон закликає до побудови повного європейського суверенітету

Макрон закликає до побудови повного європейського суверенітету

Укрінформ
Досягти «повного європейського суверенітету» у всіх сферах - від економічної до екологічної, провести громадські консультації з приводу ставлення та очікувань громадян щодо ЄС, реформувати бюджет ЄС, поступово перебудувавши всю Європу.

З таким закликом президент Франції Еммануель Макрон виступив сьогодні в Європарламенті, вперше після того, як він став президентом, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми повинні побудувати повний європейський суверенітет для захисту наших громадян», - наголосив французький президент, вказуючи що це необхідно зробити також з огляду на «момент напруженості відносин з сусідами, в тому числі Росією».

За його словами, європейська демократія – це нині найкращий шлях для розвитку Європи, і відмова від цього шляху буде найбільшою помилкою.

«Ми повинні вийти за межі національного егоїзму. Я належу до покоління, яке не знало війни, не переживало того, що було пережито попередниками», - сказав Макрон, наголосивши, що не хоче, аби знову доводилося переживато щось подібне.

Він також вказав у промові на доцільність «європейського суверенітету» в галузях охорони здоров'я та виробництва харчових продуктів, у сфері цифрових технологій.

За його словами, ЄС має досягти суверенітету у енергетичній, економічній та екологічній сферах.

Також президент Франції засудив «авторитарний суверенітет» і висловив ініціативу організувати «справжні європейські дебати». За його словами, для цього у Франції вже ініційовано «громадські консультації» для окреслення очікувань громадян від Європи, відродження актуальності «європейського проекту».

Читайте також: Зовнішній політиці ЄС не вистачає єдності - євродепутат

«Я запропонував цього року провести консультації з громадянами, і я почну їх сьогодні, аби дізнатись, що нас об'єднує, і що розділяє, щоб вийти за межі спрощеної альтернативи на рівні «так» чи «ні», - пояснив Макрон, повідомивши, що пообіді відвідає місто Епіналь, де проведе перші «європейські громадянські дебати» за участю 200-300 чоловік.

Для зміцнення і збереження суверенітету, Макрон бачить необхідність у «радикальній реформі бюджету ЄС», а також запровадження європейської програми для фінансування громад, які приймають біженців.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-