Польський парламент прийняв зміни до суперечливих законів про судочинство

Польський парламент прийняв зміни до суперечливих законів про судочинство

Укрінформ
Польський Сейм та Сенат прийняли зміни до трьох законів про систему судочинства країни — про Верховний суд, суди загальної юрисдикції та Національну раду судочинства. 

У Варшаві сподіваються, що це значно покращить відносини між Польщею та Єврокомісією і зніме з порядку денного питання про можливе застосування щодо Польщі 7-ї статті договору ЄС, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Я задоволений з приводу ухвалення положень щодо судочинства. Сподіваюся, що це дуже добрий крок, а можливо й останній крок до досягнення згоди з Єврокомісією”, - заявив після голосування у понеділок в Сенаті маршалок вищої палати парламенту РП Станіслав Карчевський.

За його словами, кожна з поправок до цих законів спрямована на досягнення компромісу Польщі з Єврокомісією.

Зміни до законів про суди загальної юрисдикції та Верховний суд передбачають, зокрема, що міністр юстиції не зможе прийняти рішення про відкликання голови суду і його заступника без згоди колегії суду і Національної ради судочинства. Крім того, пропонується зрівняти терміни виходу на пенсію чоловіків-суддів і їхніх колег-жінок на рівні 65 років. Водночас, проект змін до нормативних актів, що регулюють роботу Конституційного суду РП, передбачає оприлюднення трьох рішень КС, які до цього часу не публікувалися.

Читайте також: Качинський озвучив новий план реформ у Польщі

Як повідомлялося, Єврокомісія у грудні вирішила застосувати 7-у статтю договору ЄС проти Польщі і дала Варшаві три місяці на втілення рекомендацій щодо поліпшення ситуації з верховенством права. У комісії викликали застереження зміни у системі судочинства й ухвалення Польщею законів у цій сфері. Йдеться про раніше ухвалені закони про Конституційний суд та суди загальної юрисдикції, а також про закони про Верховний суд та Національну раду судочинства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-